Asielcrisis verdeelt Europese Unie: ‘Je hebt drie blokken in Europa die het nooit eens kunnen worden’
Premier Mark Rutte wil deze week meerdere onderwerpen en voorstellen agenderen op de EU-top over asiel. Hij somt op: "buitengrensbewaking (Frontex); de terugkeer van mensen die hier niet kunnen blijven, zoals uit Tunesië, Marokko en Algerije; ervoor zorgen dat de Balkan-landen in staat zijn om hun visa-politiek gelijk te trekken met de rest van Europa.
Directeur Politieke Zaken HCSS, Han ten Broeke, zegt dat de VVD-fractie zijn eigen premier heeft opgeroepen om zijn invloed aan te wenden in Europa. Maar agenderen, betekent niet zoveel, geeft hij aan in Goedemorgen Nederland. "Dat betekent niet dat er een overeenkomst in zicht is. Het is een van de moeilijkste trajecten in de Europese besluitvorming." . Voor grote veranderingen aan de buitengrenzen, heb je overeenstemming in Europa nodig. "Dat is nog toe eigenlijk nooit goed gelukt," aldus Ten Broeke.
"De oostelijke landen, zoals Polen en Hongarije, willen geen solidariteit tonen. De zuidelijke landen eisen solidariteit. En de asielzoekers willen heel graag naar de noordwestelijke landen. Je hebt dus drie blokken in Europa die het eigenlijk onderling nooit eens kunnen worden."
Hekken
Tegelijkertijd neemt de roep om hekken aan de buitengrenzen toe. Met name aan de oostgrens en aan de zuidgrens, bij Griekenland en Turkije, worden reeds hekken ingezet om de grenscontrole te vergemakkelijken, zegt Ten Broeke. "Je kunt echter niet overal een hek plaatsen." Want veel migratie komt ook door de lucht en met mensensmokkelaars, stelt hij.
Ten Broeke is bang dat Polen nog altijd liever een miljoen Oekraïners opneemt dan duizend Irakezen. "Zolang dat verschil blijft en de onderlinge solidariteit niet bestaat, blijft die druk aan de buitengrenzen groeien."