main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 6 februari 2023 — 09:45

Duizenden euro’s uitgeven aan babygadgets? ‘Millennials raken hun ouderlijke intuïtie kwijt’

De lat voor kersverse moeders ligt behoorlijk hoog. Ze moeten fit zijn voor de baby, cursussen volgen om hen goed voor te bereiden op de bevalling, en allerlei babygadgets kopen die aangeprezen worden door influencers. Al die technieken kunnen het leven van jonge ouders weliswaar gemakkelijker maken, zegt Carola Siksma-Ruiters, ruim twintig jaar hoofdredacteur van het vakblad Babyworld. Toch zit daar ook een gevaar in voor millennials, geeft ze aan. “Door alle technieken raken jonge ouders een beetje hun ouderlijke intuïtie kwijt”, zegt ze in Stand van Nederland: Generatie Next.

Gemiddeld besteden we zo’n 17 procent van ons besteedbaar inkomen aan ons kind, zo berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek. Die perfecte babyuitzet kost ons, afhankelijk van ons inkomen, circa 2750 tot 5300 euro. Dat geld gaat vaak op aan de nieuwste technieken, zoals handsfree kolven en wiegjes die voorzien zijn van rustgevende muziek en white noise. “Ze zijn er in alle maten en prijsklassen,” aldus Siksma-Ruiters, die regelmatig Europa doorreist om babybeurzen te bezoeken.

Maar er is ook een keerzijde, zegt ze. “Waarom moet je honderden, misschien wel duizenden euro’s betalen voor een babydrager? Dan denk ik: dat is over the top, en beslist niet nodig. Bovendien: prijs zegt niets over kwaliteit.”

Dat aanschaffen van al deze producten komt mogelijk ook voort uit een soort onzekerheid. “Ik heb het idee dat moeders en vaders tegenwoordig bij een probleem denken dat het is op te lossen door het online op te zoeken. Maar de vraag is of je daar een antwoord vindt”, zegt Siksma-Ruiters. Volgens de hoofdredacteur moeten jonge ouders wat vaker leren vertrouwen op hun eigen gevoel.

‘Vertrouwen ontstaat nu vanuit iets dat je kan meten’

Dat onderschrijft verloskundige Milou Landman. Tijdens een zwangerschap krijgt een vrouw nu in ieder geval drie echo’s aangeboden. Dat kunnen er meer zijn, om uiteenlopende redenen. Dat was vroeger wel andere koek. En het geslacht zien van de baby? Dat was helemaal niet mogelijk.

“Vroeger moest je het doen met dat intrinsieke gevoel van vertrouwen”, zegt Landman. “Dat zien we veranderen. Vertrouwen ontstaat nu vanuit iets dat je kan meten, zodat je vervolgens het gevoel hebt dat je ook weet hoe het gaat.” Maar volgens de verloskundige is dat vaak schijn. “We kunnen met zo’n echo heel veel zien, maar dat betekent niet dat het altijd ook echt meerwaarde geeft”, vindt zij. “Sterker nog: soms zie je dingen die achteraf helemaal niet het geval blijken te zijn. Als je die echo niet had gemaakt, had je het nooit geweten.”

Millennials willen niets liever dan regie houden over hun zwangerschap, bevalling en prille moederschap. Kán dat, met het grote aanbod aan producten en cursussen? Lisette Wellens, zelf zwanger, zoekt antwoord op die vraag. Kijk nu naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO Start

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Wessel Wierda

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer