Aanvragen bij jeugdeducatiefonds stromen binnen: ouders komen geld tekort voor schoolreisje
Directeur van het jeugdeducatiefonds Hans Spekman zag de aanvragen van ouders bij zijn fonds verdrievoudigen het afgelopen jaar. Vanuit dat fonds kunnen ouders een bijdrage krijgen voor de kosten van school, zoals schoolreisjes. De stijgende inflatie en de kosten van bijvoorbeeld schoolreisjes nopen vele ouders om gebruik te maken van dit fonds.
"De meeste mensen die arm zijn in dit land zijn mensen met een baan, niet mensen met een uitkering," zegt Spekman. "Die hebben alleen niet zo'n hoog salaris. dus die kunnen niet met kinderen naar het museum." Terwijl dat wel belangrijk is voor de ontwikkeling van hun kroost, vindt Spekman.
Solidariteit tussen ouders
Voorheen werd er op heel veel scholen een ouderbijdrage gevraagd, zegt Spekman. Maar dat mag niet meer, want die wet is veranderd. "Het is nooit de bedoeling van de wetgever geweest om schoolreisjes onmogelijk te maken."
FD-journalist Jean Dohmen vindt het daarom goed dat er een fonds is. Hij kan zich voorstellen dat scholen een beroep doen op solidariteit tussen ouders en kijken of ze wat goedkoper op stap kunnen. Ouders die het wat breder hebben, zouden dan gevraagd worden een wat grotere bijdrage te leveren. "Scholen zijn daar heel creatief in," zegt Dohmen in Goedemorgen Nederland op NPO1. Ook met de veelal dure iPad's op school, is dit probleem immers al aan de orde gekomen, legt hij uit.
Ondertussen gaat de pot van het jeugdeducatiefonds snel leeg, zegt directeur Spekman. "Het geld komt voor ons niet uit de hemel vallen, we zijn afhankelijk van private financiers." Hij hoopt daarom "altijd" op steun.