main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 2 februari 2023 — 13:03

Hoe lang betalen wij nog voor dure boodschappen? ‘Wij ontkomen er niet aan’

Een volle boodschappenmand is nog altijd peperduur, ondanks een lager inflatiecijfer. Volgens Dirk-topman Dirk Huizing zal dat pas in de tweede helft van dit jaar terug te zien zijn in de prijzen in de supermarkt. 

Volgens de laatste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek is de inflatie de afgelopen maand gedaald tot 7,6 procent. Toch blijven producten in de supermarkt erg prijzig. “Helaas zien wij dat bepaalde prijzen bij ons nog steeds worden doorgevoerd”, zegt Huizing bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

‘Helaas ontkomen wij er ook niet aan’

De supermarkttopman is hierover in gesprek met telers, boeren en producenten. Huizing vindt dat die partijen ook een eerlijke prijs verdienen. Soms valt die prijs genoodzaakt hoog uit. “Wij proberen die prijs dan zoveel mogelijk zelf te absorberen door de kosten laag te houden, maar helaas ontkomen wij er ook niet aan om in enkele gevallen die prijsverhogingen door te voeren.”

Huizing vindt het lastig om in te schatten hoe lang het nog gaat duren dat de prijzen weer dalen in de supermarkt. “Het zal niet eerder dan de tweede helft van dit jaar zijn.”

‘Tweede-orde effecten’

Econoom Corné van Zeijl kan het verklaren dat de prijzen in de supermarkt nog altijd hoog liggen. Hij spreekt over “tweede-orde effecten”. Dat wil zeggen dat wereldwijd de voedselprijzen weliswaar iets dalen, maar dat tegelijkertijd een chauffeur – die producten van A naar B brengt – loonsverhoging wil.

Daarnaast wordt verpakkingsmateriaal ook duurder. Dat is goed terug te zien in brood, volgens de econoom. “Graan is maar een heel klein deel in de kosten. Er zijn heel veel kosten eromheen.”

Nederlanders hoeven voorlopig nog niet te rekenen op een betaalbaarder boodschappenkarretje. Terwijl in Duitsland de rekening er een stuk aantrekkelijker uitziet. “Zij zijn uitermate efficiënt in het aanbieden via Lidls en Aldi’s. Dat zit in hun systeem”, verklaart Van Zeijl. “Wij zijn nu eenmaal bereid om meer te betalen voor iets luxere supermarkten.”

Lees ook: 

Boodschappen cadeau als inflatiecompensatie: ‘Ik wilde iets leuks doen voor mijn collega’s’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?

Met een sisser is de eerste kabinetscrisis vorige week afgelopen. Premier Schoof kreeg de handen op elkaar voor de asielmaatregelen, maar daarmee is een volgende crisis niet uit de weg. Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
  • Mark van den Anker van wepublic
  • Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Rutte en Von der Leyen: NAVO en EU gaan nauwer samenwerken

De NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…

Lees meer

Alleenrecht om op hoofdrailnet te rijden blijft voorlopig bij NS

NS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…

Lees meer

Flexwoningen blijken flop: ‘Hugo de Jonge wilde scoren, maar niemand wil in een kippenhok wonen’

Het razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…

Lees meer

Marnix van Rij (IMF): ‘Wereldwijde schulden echt riskant’

De wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…

Lees meer

Het zero-emissiebeleid in binnensteden ‘maakt Nederland tot een lappendeken’

Niet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…

Lees meer

Heeft de horeca een klap gehad door de coronacrisis? Ja, maar inmiddels zijn er meer restaurants dan voor de pandemie

De horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…

Lees meer