Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Defensie traint met gloednieuwe Reaper-drones: ‘Op grote afstand nummerbord lezen’

Peter Visser

Bevelhebbers bij Defensie zijn enthousiast over een gloednieuw wapen, de Reaper-drone. Nederlandse militairen trainen op Curaçao met de onbemande verkenningsvliegtuigen, die met superscherpe camera's doelwitten op de grond bespieden en (in oorlogssituatie) een bom kunnen gooiden.

"Met de sensor kun je zodanig inzoomen dat je op grote afstand zelfs de nummerplaat van een auto kunt lezen", zegt generaal Dennis Luyt, commandant van de luchtmacht, tegen De Telegraaf over zijn nieuwe wapen. De drones, die kilometers hoog in de lucht hangen, worden op afstand bestuurd door militairen die zijn opgeleid als piloot.

Defensie heeft vier Reaper-drones gekocht. Een eerdere set van vier exemplaren kostte 194 miljoen euro, weet de krant. Prijzig dus, maar Defensie hecht veel waarde aan de beelden die de drone kan maken. "Voor militairen met een missie op de grond is het geweldig om te weten dat er een MQ-9 boven hen hangt waarmee ze een goed beeld kunnen opbouwen van de situatie", zegt Luyt.

Onlangs besloot de Tweede Kamer dat de drones mogen worden bewapend met Hellfire-raketten of andere precisiebommen. Bij Amerikaanse bombardementen met de drones in Afghanistan op legerdoelen, kwamen in het verleden ook burgers om het leven.

Hoofd operaties met vliegernaam 'Hook' is daar blij mee, zegt hij tegen de krant. "Ik zat in Mali, waar de Fransen ook met de MQ-9 vlogen. Als die een doelwit had gevonden, moest er een jachtvliegtuig uit Frankrijk komen die onderweg twee keer moest tanken. Het zou een stuk efficiënter zijn geweest als de Reaper zelf bewapening bij zich had gehad. Je bent dan veel effectiever inzetbaar."

Flexibel

Volgens defensie-expert van denktank HCSS Peter Wijninga gaan drones "voor een belangrijk deel de gereedschapskist van een luchtmacht bepalen", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Dat de drones onbemand zijn, is een groot voordeel, zegt Wijninga. "Bedienaars kunnen op 10.000 kilometer afstand van dat toestel in een container zitten. Verbindingen gaan via satelliet, dus dat maakt je heel flexibel. Zonder al te veel foodprints naar het buitenland te sturen, kun je overal optreden."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau