Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Onderwijsminister Wiersma tegen plan Amsterdamse schoolbesturen: ‘Spant paard achter de wagen’

Peter Visser

Onderwijsminister Dennis Wiersma is tegen het plan van Amsterdamse schoolbesturen om verschillende gezichten en niet-bevoegde professionals voor de klas te zetten. "Ik heb de overtuiging dat een vaste leraar, die er voor je is, je helpt en een arm om je heen kan slaan, heel belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen", zegt Wiersma in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens het Breed Bestuurlijk Overleg (BBO), de vereniging van Amsterdamse schoolbesturen in het primair onderwijs, is één leerkracht voor de klas niet langer haalbaar vanwege het nijpende tekort. Om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen willen zij minder scholen en coördinerende leerkrachten en niet-bevoegde professionals voor de klas, meldde Het Parool maandag.

Leerlingen krijgen dan les van wisselende professionals, zoals kunstenaars en accountants. Een bevoegde leerkracht krijgt een coördinerende rol. "Het BBO zegt: we maken van de noodoplossing - het af en toe inschakelen van extra hulp - de standaard en gaan ervan uit dat het niet meer lukt om één vast gezicht voor de klas te zetten. Ik ben daar echt tegen", reageert Wiersma.

"Als je het idee van één leraar loslaat en accepteert dat de standaard iets anders is, span je het paard achter de wagen en geef je de status van het beroep niet wat het nodig heeft", zegt de minister. "We zijn juist druk met het salaris, het verlagen van de werkdruk en hulp om de lessen heen."

Scholen uit Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Almere kregen in 2020 al toestemming uit Den Haag om onder voorwaarden onbevoegden voor de klas te zetten, als noodgreep tegen de grote tekorten.

Wiersma vindt het ook geen goede zaak dat leraren zelf geen zeggenschap hebben gehad bij de totstandkoming van het plan. "Dit komt van een paar partijen in het onderwijs in Amsterdam, maar leraren zeggen: ik was er niet bij. Dat is niet goed. Als je afspraken maakt, moet dat met iedereen. Met ouders, met leraren en leerlingen."

Situatie Amsterdam

De minister begrijpt dat de strijd tegen het personeelstekort extra lastig is voor scholen in Amsterdam. Kinderen gaan daar soms maar vier dagen in de week naar school en ook staan er al vaker onbevoegde docenten voor de klas. De ambities om het lerarentekort terug te dringen naar minder dan 5 procent zijn niet gehaald.

Wiersma: "Ik wil ook niet dat leerlingen soms maar vier dagen per week naar school gaan. Daarvoor heb je een goed plan nodig, maar dat is iets wat je met z'n allen een goed plan vindt. Dat is hier niet het geval." Hij vindt dat de Amsterdamse schoolbesturen terug moeten naar de tekentafel.

"Zorg er met elkaar voor dat je een plan hebt dat ook voor leraren werkt en de status van het beroep niet uitholt", aldus Wiersma.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau