Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

De Watersnoodramp is zeventig jaar geleden: ‘Pas nu komen de meeste verhalen naar boven’

Redactie

Precies zeventig jaar geleden - in de nacht van 31 januari op 1 februari - braken de dijken in ons land door. Grote delen van Nederland kwamen onder water te staan. In Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant waren meer dan 1800 menselijke slachtoffers te betreuren en meer dan tienduizend dieren kwamen om het leven. Ook werden talloze huizen verwoest.

"Het is een vreselijk trauma geweest," zegt historicus Geerten Waling, wiens familie uit Goeree-Overflakkee komt, een van de zwaarst getroffen gebieden. Nota bene acht jaar na die andere verwoestende gebeurtenis: de Tweede Wereldoorlog. In Zeeland heerste volgens Waling aanvankelijk een cultuur van 'niet zeuren, maar doorwerken'. Niet voor niets is de wapenspreuk van de provincie Zeeland: Luctor et emergo, Ik worstel en kom boven.

Pas de laatste jaren komen de verhalen naar boven van mensen over hoe zwaar ze het hebben gehad. "Het verhaal moet verteld worden", vindt voorzitter van de Sociaal-Economische Raad Kim Putters. "Er zijn trauma's bij vaders en moeders waar ook volgende generaties last van hebben. Het is belangrijk om ons daar bewust van te zijn." Want, zo vervolgt hij, "het land dat wij vandaag zijn, is gebouwd door het verleden."

Bewustwording en herdenken

Voor de bewustwording is een belangrijke taak weggelegd voor het onderwijs, zegt minister voor primair en voortgezet onderwijs Dennis Wiersma. "We moeten de feiten weten, en informatie kunnen plaatsen."

Mede daarom vindt vandaag in Stavenisse een herdenking plaats. Marleen Sijbers, de burgmeester van Tholen, waar Stavenisse onder valt, houdt een toespraak. Voor haar een bijzonder moment, geeft ze aan. "We staan stil bij de rampnacht en de vele mensen die overleden zijn. Ze staan er niet alleen voor, we denken nog steeds aan de mensen die overleden zijn."

De Watersnoodramp leeft nog steeds op Tholen, zegt Sijbers. "De ramp komt nog steeds ter sprake." Dat blijkt onder meer uit veelzeggende vragen als: "Ben je van voor of na de ramp? Heb je het meegemaakt?", zegt ze.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau