main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 1 februari 2023 — 15:25

Advocaat: meer verlofincidenten dreigen door tekort aan tbs-personeel

Als er niet snel wat wordt gedaan aan het personeelstekort in tbs-klinieken, wordt de kans op incidenten met tbs’ers die op verlof zijn groter. Daarvoor waarschuwt advocaat Jan-Jesse Lieftink, die tal van tbs’ers bijstaat. “In tbs-klinieken zijn de tekorten nijpend. Daardoor ontstaan incidenten”, zegt hij in Sven op 1 op NPO Radio 1.

De laatste jaren is de druk op tbs-instellingen toegenomen, doordat het aantal mensen dat tbs krijgt opgelegd, blijft stijgen. In 2017 waren er nog 201 tbs-opleggingen en dat steeg gestaag naar 268 in 2020. In 2021 liep dat op naar 343 en vorig jaar ging het om 281 nieuwe tbs-gestelden (tot en met november 2022).

De stijgende instroom komt onder meer doordat rechters de afgelopen vijf jaar vaker een tbs-behandeling oplegden na de commotie over enkele geruchtmakende zaken, zoals de moord op Anne Faber of Els Borst. Daarnaast kunnen rechters in meer gevallen tbs opleggen, niet alleen bij een psychische stoornis, maar ook als er een hoger risico is op herhaling van het criminele gedrag.

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) waarschuwde dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat tekorten de komende jaren zullen aanhouden en gaf toe dat het belangrijk is om nieuw personeel te werven. Maar volgens Lieftink gebeurt er niet genoeg.

Maximale strafduur

Hij wil dat rechters de mogelijkheid krijgen om een maximale tbs-straf op te leggen, naast de mogelijk om tbs oneindig te laten duren. “We zien de problemen zich opstapelen in tbs-klinieken. Als iemand een overval pleegt, waarbij niet al te grof geweld is gebruikt, wil ik dat de rechter een maximale straf kan geven, van bijvoorbeeld zes of acht jaar.”

Luister deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder 

Bij een maximum duur “moet de kliniek ook aan de slag”, zegt de advocaat. “Je ziet nu dat klinken de behandelperiode uitsmeren. Tegen mensen die al twee jaar worden behandeld, wordt gezegd: je staat nog aan het begin van je behandeling. Dan heb je ondertussen wel iedere week gesprekken met een psycholoog en een psychiater. Dat is wat ik regelmatig meemaak.”

Personeelstekort

Volgens Lieftink is de soms (te) lange behandelperiode het een gevolg van het personeelstekort. “De mensen die daar werken zijn deskundig, maar ze hebben soms twintig tot dertig tbs-gestelden onder zich. Ze zien ze wel, maar hebben ook heel veel ander werk te doen. Er is dus meer personeel nodig.”

Door het tekort aan handen dreigt ook het aantal incidenten met tbs’ers dat met verlof is toe te nemen, waarschuwt Lieftink. “Je krijgt niet zomaar verlof, daarvoor bestaat een heel systeem en je moet ver in het traject zien.” Maar als een patiënt eenmaal in aanmerking komt, moet het personeel inschatten of die klaar is voor de buitenwereld. “Dan ben je afhankelijk van de mensen op de werkvloer.”

“Zij moeten inschatten of iemand op verlof kan. Maar iemand die invalt op een afdeling kan dat veel moeilijker inschatten dan een medewerker die er al twintig jaar rondloopt.” Daardoor ontstaan verkeerde inschattingen en incidenten, zegt hij.

Dubbele standaard

Wel vindt Lieftink dat er een dubbele standaard bestaat voor tbs’ers die tijdens hun verlof de fout ingaan. “Gevangenen die met verlof gaan, gaan veel vaker in de fout. Een tbs’er waarbij het gruwelijk misgaat, haalt de voorpagina, maar een gevangene niet.”

Lees ook: 

Tbs-systeem dreigt onhoudbaar te worden: ‘Het aantal incidenten stapelt zich op’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

Luister de podcast terug via je favoriete podcastapp!

Aanvulling en correctie WNL Op Zondag

Zondagmorgen bespraken we in de uitzending van WNL Op Zondag het haperende Europese asielbeleid met professor Ruud Koopmans. In dat gesprek hebben we een vergissing…

Lees meer

Is het Europese asielsysteem doodziek? ‘Inefficiënt en onmenselijk’

Het asielbeleid in Nederland is volgens professor Ruud Koopmans niet in orde. Daarover schreef hij het boek ‘De Asielloterij’. Hij vindt dat er van alles…

Lees meer

Politie zet traangas in bij ongeregeldheden rond ArenA

De politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte…

Lees meer

Ouwehand: ik treed tijdelijk terug als lijsttrekker PvdD

Esther Ouwehand trekt zich, ondanks protest van de leden van haar partij, tijdelijk terug als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Ze doet dit…

Lees meer

PvdD-congres stemt tegen, maar onderzoek naar Ouwehand gaat door

Het onderzoek naar integriteitsmeldingen over Esther Ouwehand gaat gewoon door. Dat heeft het nieuwe bestuur van de Partij voor de Dieren zondag bekendgemaakt op het…

Lees meer

Dem. Justitieminister Dilan Yesilgöz: ‘Wij halen actief geen Nederlandse IS-strijders op’

Lijsttrekker van de VVD en demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz reageert in WNL Op Zondag op de discussie die op sociale media…

Lees meer

Politie maakt einde aan blokkade A12 door klimaatactivisten

De politie heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan de blokkade van de A12 in Den Haag door klimaatactivisten, meldt de gemeente. De weg wordt schoongemaakt…

Lees meer

Moet het toeslagenstelsel op de schop? ‘We moeten uit deze vicieuze cirkel’

Werken moet lonen, maar soms houden we er weinig aan over. Door zowel toeslagen als belastingregelingen kun je met parttime werken bijna net zo veel…

Lees meer

Ontploffing bij woning met regenboogvlag in Amsterdam

Bij een woning in Amsterdam waar een regenboogvlag hing is zaterdagavond een ontploffing geweest. Op het trottoir is een vloeistof aangetroffen die korte tijd in…

Lees meer

Moet de bruine kroeg een monumentenstatus krijgen? ‘Erkenning van historische waarde’

De bruine kroeg dreigt uit het straatbeeld te verdwijnen. Steeds meer oude kroegen worden opgekocht en omgetoverd tot hippe tenten. PvdA-fractievoorzitter in Amsterdam Lian Heinhuis…

Lees meer

Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer