main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 1 februari 2023 — 15:25

Advocaat: meer verlofincidenten dreigen door tekort aan tbs-personeel

Als er niet snel wat wordt gedaan aan het personeelstekort in tbs-klinieken, wordt de kans op incidenten met tbs’ers die op verlof zijn groter. Daarvoor waarschuwt advocaat Jan-Jesse Lieftink, die tal van tbs’ers bijstaat. “In tbs-klinieken zijn de tekorten nijpend. Daardoor ontstaan incidenten”, zegt hij in Sven op 1 op NPO Radio 1.

De laatste jaren is de druk op tbs-instellingen toegenomen, doordat het aantal mensen dat tbs krijgt opgelegd, blijft stijgen. In 2017 waren er nog 201 tbs-opleggingen en dat steeg gestaag naar 268 in 2020. In 2021 liep dat op naar 343 en vorig jaar ging het om 281 nieuwe tbs-gestelden (tot en met november 2022).

De stijgende instroom komt onder meer doordat rechters de afgelopen vijf jaar vaker een tbs-behandeling oplegden na de commotie over enkele geruchtmakende zaken, zoals de moord op Anne Faber of Els Borst. Daarnaast kunnen rechters in meer gevallen tbs opleggen, niet alleen bij een psychische stoornis, maar ook als er een hoger risico is op herhaling van het criminele gedrag.

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) waarschuwde dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat tekorten de komende jaren zullen aanhouden en gaf toe dat het belangrijk is om nieuw personeel te werven. Maar volgens Lieftink gebeurt er niet genoeg.

Maximale strafduur

Hij wil dat rechters de mogelijkheid krijgen om een maximale tbs-straf op te leggen, naast de mogelijk om tbs oneindig te laten duren. “We zien de problemen zich opstapelen in tbs-klinieken. Als iemand een overval pleegt, waarbij niet al te grof geweld is gebruikt, wil ik dat de rechter een maximale straf kan geven, van bijvoorbeeld zes of acht jaar.”

Luister deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder 

Bij een maximum duur “moet de kliniek ook aan de slag”, zegt de advocaat. “Je ziet nu dat klinken de behandelperiode uitsmeren. Tegen mensen die al twee jaar worden behandeld, wordt gezegd: je staat nog aan het begin van je behandeling. Dan heb je ondertussen wel iedere week gesprekken met een psycholoog en een psychiater. Dat is wat ik regelmatig meemaak.”

Personeelstekort

Volgens Lieftink is de soms (te) lange behandelperiode het een gevolg van het personeelstekort. “De mensen die daar werken zijn deskundig, maar ze hebben soms twintig tot dertig tbs-gestelden onder zich. Ze zien ze wel, maar hebben ook heel veel ander werk te doen. Er is dus meer personeel nodig.”

Door het tekort aan handen dreigt ook het aantal incidenten met tbs’ers dat met verlof is toe te nemen, waarschuwt Lieftink. “Je krijgt niet zomaar verlof, daarvoor bestaat een heel systeem en je moet ver in het traject zien.” Maar als een patiënt eenmaal in aanmerking komt, moet het personeel inschatten of die klaar is voor de buitenwereld. “Dan ben je afhankelijk van de mensen op de werkvloer.”

“Zij moeten inschatten of iemand op verlof kan. Maar iemand die invalt op een afdeling kan dat veel moeilijker inschatten dan een medewerker die er al twintig jaar rondloopt.” Daardoor ontstaan verkeerde inschattingen en incidenten, zegt hij.

Dubbele standaard

Wel vindt Lieftink dat er een dubbele standaard bestaat voor tbs’ers die tijdens hun verlof de fout ingaan. “Gevangenen die met verlof gaan, gaan veel vaker in de fout. Een tbs’er waarbij het gruwelijk misgaat, haalt de voorpagina, maar een gevangene niet.”

Lees ook: 

Tbs-systeem dreigt onhoudbaar te worden: ‘Het aantal incidenten stapelt zich op’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: 'zombiedrug' flakka verovert Nederland

Zombiedrug flakka lijkt steeds meer voet aan de grond te krijgen in Nederland. Wat is deze drug, hoe verslavend is het en wat zijn de mogelijke gevolgen ervan?

Presentator Maaike Timmerman bespreekt het met ex-verslaafde Sam Fijneman, Alex van Dongen van Novadic-Kentron en Joke Bux, begeleider van een huiskamerproject in Vlissingen.

Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Vrijdag 19.00 uur

Koningsdagspecial vanuit Verhalenhuis Belvédère

Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten in Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam:

Zaterdag 17.00 uur
Wat zit er in de zwarte koffers van de ‘veiligheidsmannetjes’ op Koningsdag?

Koning Willem-Alexander blaast op Koningsdag 57 kaarsjes uit. Het feestje viert hij dit jaar met zijn familie in Emmen. Maar daar wordt hij steevast vergezeld…

Lees meer

Vrouw zet eigen stalking in scène: OM eist 1,5 jaar cel

Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw…

Lees meer

Guatemalaan hoopt doodgebloed Frans dorp met café nieuw leven in te blazen: ‘Dorpen hebben geen sociaal leven meer’

Diep in het Franse platteland ligt het plaatsje Luzy, een dorp dat op sterven na dood was. Ondanks dat mensen die op zoek zijn naar…

Lees meer

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief,…

Lees meer

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer

Zonnebrillen zijn het nieuwe goud voor criminelen: ‘Opticiens worden overvallen met uzi’s’

De populariteit van peperdure zonnebrillen neemt in rap tempo toe en daar springen criminelen maar al te graag op in. Steeds vaker zijn opticiens slachtoffer…

Lees meer