Russische cyberaanval op ziekenhuis Groningen: ‘Alle patiëntgegevens zijn veilig’
Russische cyberspionnen van de hackersgroep Killnet hebben een DDoS-aanval gepleegd op de website van het UMC in Groningen. Een aanval waar wij ons volgens cybersecurity-expert Inge Bryan geen zorgen over hoeven te maken. "Het is vooral vervelend", zegt zij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Voor patiënten en ziekenhuizen kan het even schrikken zijn. Cybersecurity-expert Inge Bryan stelt hen gerust. "Dit is vervelend, maar de zorgprocessen, de patiëntveiligheid en alle patiëntgegevens zijn veilig."
Dat men geen grote zorgen hoeft te hebben heeft te maken met het type cyberaanval. De DDoS-aanval houdt namelijk in dat er heel veel verkeer naar één punt wordt gestuurd, waardoor vooral de website vastloopt. "Het leidt af van waar mensen mee bezig willen zijn in een ziekenhuis, maar het raakt de achterliggende processen niet", legt Bryan uit. "Verder dan geen afspraak kunnen maken via de website gaat het niet."
Killnet
Het is niet de eerste keer dat Russische hackers een cyberaanval plegen op een Nederlands ziekenhuis. Dit keer zat Killnet achter de aanval, naar eigen zeggen als wraak voor het leveren van wapens aan Oekraïne. "Deze groep is in januari in het leven geroepen. Toen zagen wij de eerste acties en die waren gelieerd aan Oekraïne. Zij bestoken landen waarvan zij weten dat zij Oekraïne helpen", zegt Bryan over de Russische hackgroep.
Dat Killnet ziekenhuizen bestookt is omdat zij denken dat als je samenleving raakt, je daarmee ook de bereidheid om bij te dragen aan de strijd in Oekraïne vermindert, veronderstelt Bryan. "Dit is niet een groep waar wij enorm van onder de indruk zijn. Zij hebben meerdere keren gedreigd met grote aanvallen, maar niet geëffectueerd. Wij hebben ze nog niet in staat gezien tot het uitvoeren van grotere aanvallen."