main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 30 januari 2023 — 08:02

Vorig jaar bijna 100.000 warmtepompen verkocht: ‘Historisch’

Er werden in 2022 bijna 100.000 warmtepompen geïnstalleerd. Dat is een toename van 37 procent in vergelijking met 2021. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nederlandse Verwarmingsindustrie. “We hebben de doorbraak te pakken”, zegt voorzitter van Techniek Nederland Doekle Terpstra in Goedemorgen Nederland. “Het is wel een beetje historisch te noemen, want dit is nog nooit eerder gebeurd.”

De verkoop van warmtepompen groeide vorig jaar zowel procentueel als in aantallen sneller dan die van cv-ketels. Cijfers die te verklaren zijn door de oorlog in Oekraïne en de daardoor gestegen gasprijzen waardoor veel mensen hun huis willen verduurzamen.

Maar het aantal verkochte cv-ketels is nog altijd veel groter dan het aantal verkochte warmtepompen: 440.000, iets meer dan het jaar ervoor. Die toename is te verklaren omdat een hybride warmtepomp in combinatie werkt met een cv-ketel, legt Terpstra uit. “De cv-ketel heb je dan enkel nodig bij hele stevige kou. Dan moet er wat extra warmte bij, via het gas.” Maar dit gebeurt alleen bij uitzondering, benadrukt hij. Om die reden is de toename van de verkoop van het minder milieuvriendelijke warmtesysteem volgens Terpstra geen zorgelijke ontwikkeling.

2026

Terpstra verwacht dat de stijging in verkoop van warmtepompen door zal zetten. Niet in de laatste plaats omdat huiseigenaren vanaf 2026 verplicht zijn om bij vervanging van hun cv-installatie een hybride warmtepomp te laten installeren of een duurzaam alternatief, zoals een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het warmtenet.

Er wordt op dit moment ontzettend hard gewerkt om duizenden monteurs opgeleid te krijgen voor die ontwikkeling, zegt Terpstra. “We moeten er in 2026 voor kunnen zorgen dat we honderdduizenden warmtepompen kunnen plaatsen. En wij gaan er alles aan doen om te zorgen dat dit ook kan.”


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Lees meer:

Hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht bij vervanging cv: ‘Voor ieders portemonnee beter’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

ChristenUnie doet aangifte vanwege antisemitische bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor met antisemitische teksten. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer