Drugscriminelen ronselen steeds vaker kinderen: hoe ga je als ouder het gesprek aan?
Op de uitkijk staan, drugs dealen of een bankpasje uitdelen voor witwaspraktijken tegen een aantrekkelijke beloning. Kinderen worden steeds vaker met mooie beloftes de criminaliteit ingelokt. "Het is op alle plekken in Nederland een serieus probleem. In iedere schoolklas zit een aantal kinderen die met serieuze criminaliteit te maken heeft gehad", zegt gedeputeerde in Limburg Madeleine van Toorenburg bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Het gebeurt al met kinderen vanaf acht jaar, zegt Van Toorenburg. Zij zijn aantrekkelijk voor criminelen om te ronselen, omdat kinderen van die leeftijd weinig juridische aandacht genieten. "Kinderen onder de twaalf zijn interessante klantjes om drugs van A naar B te brengen. Aan iets oudere kinderen wordt gevraagd een rekening te openen op hun naam."
Crimitalk
Volgens Van Toorenburg is het belangrijk dat ouders leren het gesprek te voeren met hun kinderen. Bijvoorbeeld om hen te wijzen op de gevaren. De vraag is alleen hoe. Via crimitalk - ontwikkeld door RIEC in Limburg - krijgen ouders middels een vragenspel een extra hulpmiddel hiervoor.
Via het spel, dat zowel via een app als met fysieke kaarten gespeeld kan worden, kunnen ouders samen met hun kinderen veertig stellingen doornemen.
Zie je wel eens criminele activiteiten op school? Ken je iemand die crimineel is? Vind je het terecht dat alcohol in de winkel te koop is? Dit soort vragen komen terug in crimitalk. Het lijken eenvoudige vragen, maar neem ze maar eens door, zegt Van Toorenburg. "Dan hoor je een heleboel dingen waar je je nog niet van bewust was", voegt Van Toorenburg toe, die ouders aanraadt het spel met hun kind al in groep 7 of 8 te spelen.
'Dan is er geen weg meer terug'
Dat veel kinderen zich laten ronselen voor criminelen activiteiten zit hem volgens Van Toorenburg zowel in onwetendheid als in gewoon een keertje meedoen en erna het idee hebben er vanaf te zijn. "Dat is gevaar, want na één meedoen zit je in de klauwen en dan is er geen weg meer terug."
Het is ook een kwestie van 'samen doen', is Van Toorenburg van mening. "Als provincie Limburg zijn wij partner van de politie, jeugdzorg en onderwijs." De politica blijft ook benadrukken hoe belangrijk de rol van ouders is. "Zij denken vaak dat zij minder invloed op hun kinderen hebben dan zij daadwerkelijk hebben. Ouders geven de veiligheid om het erover te hebben."
Probeer niet te oordelen als je kind 'ja' antwoord op de vraag of hij/zij al eens in aanraking is gekomen met (drugs)criminaliteit, klinkt het advies van Van Toorenburg. "Schiet niet in de stress, maar ga door met de vragen en probeer je kind als een partner te zien om hier weerstand tegen te bieden."