Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Consumentenbond dreigt naar Europees Hof te stappen om spaartaks

Redactie

Er is veel te doen rondom de kabinetsplannen over de spaartaks. Meer dan een miljoen spaarders betaalden jarenlang teveel belasting, maar krijgen dit niet terug. De Consumentenbond overweegt naar het Europese Hof te stappen als de Hoge Raad spaarders geen gelijk geeft.

Staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën maakte afgelopen vrijdag formeel bekend dat er een 'massaal bezwaar plus' komt. Daarmee kunnen spaarders die niet 'op tijd' bezwaar hebben gemaakt tegen de vermogensbelasting in box 3 mogelijk toch compensatie krijgen. Aan de Tweede Kamer schrijft hij dat de zaak van de niet-bezwaarmakers weinig kans van slagen heeft.

"Staatssecretaris Van Rij laat ruim 1,3 miljoen spaarders in de kou staan, terwijl er heel fundamentele rechten zijn geschonden", zegt Jurgen de Vries, voorzitter van de Bond voor Belastingbetalers, tegen De Telegraaf. Ook is hij het niet met Van Rij eens dat de zaak weinig kans van slagen heeft. "Het is altijd lastig om voorspelling te doen over de uitkomst, maar ik begrijp niet waarom de staatssecretaris zoveel vertrouwen heeft in de uitkomst."

'We bundelen onze krachten'

Het gaat om de zogeheten vermogensrendementsheffing in box 3. De Hoge Raad oordeelde in december 2021 dat die oneerlijk was omdat er bij de berekening gebruik werd gemaakt van fictieve rendementen en dat de overheid de te veel geïnde belasting moest terugbetalen. Meer dan 200.000 bezwaarmakers konden daardoor een vergoeding claimen. Maar spaarders die te laat waren met het maken van bezwaar, kregen niets terug. De Bond voor Belastingbetalers had die zaak namens de bezwaarmakers aangespannen.

De Vries: "Toen waren we nog klein Duimpje, maar we staan niet meer alleen. We trekken op alle koepels van fiscale dienstverleners en met de Consumentenbond. We bundelen onze krachten om dit goed uit te procederen."

Directeur Sandra Molenaar geeft in de krant aan te begrijpen dat de staatssecretaris dit zegt, maar denkt dat de kans dat de spaarders in het gelijk worden gesteld veel groter is. De Hoge Raad heeft in mei niet getoetst of de beginselen van behoorlijk bestuur met voeten zijn getreden, zegt Molenaar, "omdat die vraag niet aan de Raad is voorgelegd". Dat zal nu wel het geval zijn. "Ten tweede denken we door een beroep op de Wet Open Overheid aan te kunnen tonen dat over de wetswijziging mogelijk niet adequaat gecommuniceerd is. Mocht de uitspraak dan alsnog (onverhoopt) in ons nadeel uitpakken, dan zullen we bezien of en in hoeverre het Europees Hof voor de Rechten van de Mens nog mogelijkheden biedt."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau