main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 januari 2023 — 11:52

We zien steeds minder sterren aan de hemel door lichtvervuiling

Wie nu naar de hemel kijkt als het donker is, ziet door lichtvervuiling gemiddeld een stuk minder sterren dan vroeger. Volgens nieuw Duits-Amerikaans onderzoek dat is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Science, neemt de lichtvervuiling nog veel sneller toe dan tot nu toe werd gedacht. “Het tempo waarop sterren onzichtbaar worden voor mensen in stedelijke omgevingen is dramatisch”, zegt hoofdauteur Christopher Kyba in een verklaring.

De onderzoekers van onder meer instituut GFZ in Potsdam schakelden het publiek in. Ze analyseerden de observaties van meer dan 50.000 ‘burgerwetenschappers’ die tussen 2011 en 2022 meededen aan een groot onderzoeksproject. Deelnemers daaraan kijken geregeld naar de sterrenhemel. Vervolgens moeten ze een sterrenkaart uitkiezen die het meeste lijkt op wat ze hebben gezien. De kaarten zijn gebaseerd op verschillende niveaus van luchtvervuiling. Door de grote aantallen respondenten ontstaat zo na verloop van tijd een duidelijk beeld.

Lichtvervuiling is vanuit de ruimte met satellieten tot op zekere hoogte meetbaar, maar die methode kent beperkingen. Zo zijn sensoren op satellieten het gevoeligst voor licht dat richting de hemel omhoog straalt. Veel van het kunstlicht dat bijdraagt aan de gloed boven bevolkte gebieden, wordt echter horizontaal uitgestraald. “Meer, grotere of fellere reclameborden en gevelverlichting kunnen een grote impact hebben op de lichtgloed, zonder dat dit veel verschil maakt op satellietbeelden”, legt Kyba uit.

Toename 7 tot 10 procent

Op basis van de waarnemingen van deelnemers aan het project hebben de onderzoekers vastgesteld dat de lichtgloed in de duisternis jaarlijks met 7 tot 10 procent toeneemt. In Noord-Amerika was de toename met 10,4 procent per jaar groter dan in Europa, waar de helderheid van het licht gemiddeld met 6,5 procent per jaar steeg. Voor de wereld is het gemiddelde 9,6 procent. Een kanttekening is wel dat inwoners van de Verenigde Staten en Europa oververtegenwoordigd zijn in de onderzoeksgroep.

De hoofdonderzoeker rekent voor wat dit betekent voor de zichtbaarheid van de sterrenhemel: “Als de ontwikkelingen in het huidige tempo doorgaan, zal een kind dat wordt geboren op een plek waar 250 sterren te zien zijn er nog 100 kunnen zien op zijn achttiende verjaardag.”

Lees ook: 

Kabinet houdt vast aan verbod op hertenkampen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer