main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 januari 2023 — 13:27

Ruim meerderheid Nederlanders ervaart kloof tussen stad en platteland

Drie op de vijf Nederlanders zegt een kloof te voelen tussen stad en platteland. Dit sentiment heerst vooral in het zuiden en het oosten van Nederland. Van de boeren zegt 85 procent een kloof te ervaren. Dat blijkt uit onderzoek van het AD en agrarisch weekblad Nieuwe Oogst.

Hoogleraar Socio-Ecologische Interactie Noelle Aarts erkent dat de cijfers er niet om liegen, maar vertelt erbij dat “als er maar vaak genoeg geroepen wordt dat er een kloof is”, mensen dat ook eerder aangeven, vertelt zij aan het AD.

Parlementair verslaggever bij EW Magazine Eric Vrijssen sluit zich bij de woorden van Aarts aan. “Dit is van alle tijden, maar er is nu wantrouwen in de Nederlandse samenleving geslopen.” Vooral het gevoel dat Den Haag ruim een jaar bezig was met de kabinetsformatie en dat de boeren maar aan hun lot werden overgelaten. “En dat gaat van kwaad tot erger”, zegt Vrijssen bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Op welke vlakken is er een kloof?

Opvallend uit het onderzoek: de kloof tussen stad en het platteland is het grootste bij het onderwerp ‘de wolf’. Veel boeren (69 procent) voelen rond dit roofdier een kloof, terwijl bij nog geen kwart van de stadsburgers hetzelfde gevoel bestaat.

Niet alleen bij de wolf, maar ook bij klimaatverandering, stikstof, het eten van vlees en natuurbescherming voelen boeren meer een kloof dan mensen uit de stad. Op slechts twee gebieden is het de burger die meer een kloof ervaart dan de boer: energieprijzen en immigratie.

Volgens Aarts speelt de bestaanszekerheid een grote rol in het ontstaan van de kloof. Boeren worden immers direct bedreigd door het stikstofbeleid, de burgers in veel mindere mate. Daartegenover heeft de burger weer meer te maken met de energieprijzen en immigratieproblematiek. “Daarom vind ik de geschetste tegenstelling tussen stad en platteland soms vals. Het gaat veel meer over: waar heb je last van?”, concludeert Aarts.

Vertrouwen in de politiek laag

Wat betreft het vertrouwen in de landelijke politiek is de stemming bijzonder bedroevend te noemen. Uit de agrarische sector heeft slechts 6 procent vertrouwen in de overheid. Burgers hebben een iets positiever beeld bij Den Haag, maar nog altijd heeft ongeveer een kwart vertrouwen in de politiek en zegt bijna de helft dit niet te hebben.

Ook de media moet eraan geloven. Een grote meerderheid van de boeren (75 procent) heeft geen vertrouwen in de media. Onder burgers is dat een derde. “Daar doe zij (de media, red.) zelf aan mee en dat mogen wij onszelf aanrekenen”, reageert tv-presentatrice Natasja Froger, te gast in de studio. “Heel veel mensen zijn er niet zo mee bezig. Zij horen en lezen ergens wat en gaan daar in mee.”

Wie wakkert de boel aan?

Het AD legde de respondenten de volgende stelling voor: De verruwing van het politieke debat vergroot de kloof en de polarisatie? Daar was 6 procent (boer en burger tezamen) het mee oneens. Andere belangrijke katalysatoren in het vergroten van de kloof tussen stad en platteland waren volgens hen het kabinet en politici in de Tweede Kamer, de media en sociale media.

Lees ook: 

Voorzitter plattelandsnetwerk P10: benadruk niet kloof, maar samenwerking tussen stad en platteland

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer