main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 januari 2023 — 11:06

‘Leveren tanks door Nederland aan Oekraïne kan nog even duren’

Het duurt nog even voordat Nederland daadwerkelijk Leopardtanks kan leveren aan Oekraïne. Dat zegt parlementair journalist van Elsevier Weekblad Eric Vrijsen. “Het kabinet moet alles afstemmen met Berlijn en daar gaat alles héél erg traag.” Ondertussen sluit hij niet uit dat Den Haag ook besluit tot het leveren van F16’s aan Oekraïne. 

Nederland leaset op dit moment 18 Duitse Leopard 2-tanks van Duitsland. Premier Mark Rutte zei dinsdag in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat Nederland nu overweegt om de tanks te kopen, om ze te kunnen leveren voor het Oekraïense slagveld.

“We hebben ze geleased, wat betekent dat als we ze kunnen kopen, we ze ook kunnen doneren”, zei Rutte tegen de krant. Maar als de tanks eenmaal in Nederlands bezit zijn, moet producent Duitsland nog altijd toestemming geven voordat de wapens naar Oekraïne gestuurd mogen worden, zegt Vrijsen.

Eerder deze week besloot Duitsland na lang wikken en wegen zelf veertien Leopard 2-tanks te leveren aan Oekraïne. Die kunnen over een maand worden ingezet, nadat Oekraïners zijn getraind in het gebruik. Ook gaf Berlijn toestemming aan andere landen die in bezit zijn van het aanvalswapen om hetzelfde te doen. Polen, Noorwegen en Finland hebben inmiddels tanks toegezegd aan Kiev.

Ook Nederland wil gehoor geven aan de roep om tanks van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. “Denkbaar is nu dat wij van de achttien tanks die we leasen van Duitsland, er vijf of zes kopen om beschikbaar te stellen aan Oekraïne”, zegt Vrijsen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij verwacht dat Nederland ook gaat helpen bij het trainen van Oekraïense militairen voor het gebruik van de Leopard.

Doorbraak

Vrijdagmiddag wordt de tankkwestie besproken in de ministerraad. Vrijsen verwacht niet dat het kabinet na afloop al de levering van tanks aan Oekraïne zal aankondigen. “Daar is eerst overleg met Duitsland en andere Europese landen voor nodig.” Wel noemt hij het “een doorbraak” dat Berlijn de bondgenoten van Oekraïne toestaat om de Duitse tanks te leveren.

Lang leek dat hoogst onzeker, omdat Duitsland vanwege het oorlogsverleden zeer terughoudend was in het sturen van aanvalswapens naar het slagveld. Uiteindelijk bezweek Duitsland onder de druk van NAVO-bondgenoten en Oekraïne.

Nederland stuurde overigens al wel indirect tanks. Het financierde samen met de Amerikanen en de Tsjechen vorig jaar de levering van negentig gemoderniseerde Russische T-72 tanks. Die waren naar verluidt oorspronkelijk bestemd voor Marokko. Den Haag en Washington trokken hier elk 45 miljoen euro voor uit.

De vraag is nu of Oekraïne binnenkort ook bij de bondgenoten aanklopt voor de levering van straaljagers. “Eigenlijk moet je om die tanks goed te laten werken, ook luchtsteun hebben”, zegt Vrijsen. “Het is duidelijk dat Oekraïne niet over veel jagers beschikt.” Mocht deze vraag ook aan Den Haag worden gesteld, denkt Vrijsen dat Nederland niet onwelwillend staat tegenover het leveren van gevechtsvliegtuigen.

F16’s

Sterker nog: Nederland heeft daar eerder al indirect toe besloten, zegt Vrijsen. “Het oorspronkelijke plan was om de F16’s die overtollig zouden zijn, omdat wij F35’s krijgen, te leveren aan Polen, Slowakije en andere NAVO-landen in Oost-Europa, die nog straaljagers hebben uit de tijd van het Warschaupact. Die oude Russische straaljagers van die landen konden dan naar Oekraïne. De piloten daar weten hoe ze in die Russische jagers moeten vliegen.”

Met het leveren van gevechtsvliegtuigen zouden de bondgenoten een nieuwe grens overgaan. “Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken, red.) versprak zich deze week in de Kamer. Hij zei min of meer dat het niet uitgesloten is dat we rechtstreeks F16’s gaan leveren aan Oekraïne. Alle militair deskundigen zeggen dat dat voorlopig niet aan de orde is, maar de boel escaleert steeds meer”, zegt Vrijsen, die het leveren van tanks als opmaat ziet naar meer.

Hij vindt het niet vreemd dat het kabinet met alle scenario’s rekening houdt. “De oorlog gaat misschien nog maanden en jaren duren. De hoop is dat met het leveren van aanvalswapens er misschien de mogelijkheid komt om de impasse te doorbreken.”

Lees ook: 

Ollongren: er ligt geen concreet verzoek vanuit Kiev om Nederlandse F16’s

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer