main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 januari 2023 — 11:06

‘Leveren tanks door Nederland aan Oekraïne kan nog even duren’

Het duurt nog even voordat Nederland daadwerkelijk Leopardtanks kan leveren aan Oekraïne. Dat zegt parlementair journalist van Elsevier Weekblad Eric Vrijsen. “Het kabinet moet alles afstemmen met Berlijn en daar gaat alles héél erg traag.” Ondertussen sluit hij niet uit dat Den Haag ook besluit tot het leveren van F16’s aan Oekraïne. 

Nederland leaset op dit moment 18 Duitse Leopard 2-tanks van Duitsland. Premier Mark Rutte zei dinsdag in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat Nederland nu overweegt om de tanks te kopen, om ze te kunnen leveren voor het Oekraïense slagveld.

“We hebben ze geleased, wat betekent dat als we ze kunnen kopen, we ze ook kunnen doneren”, zei Rutte tegen de krant. Maar als de tanks eenmaal in Nederlands bezit zijn, moet producent Duitsland nog altijd toestemming geven voordat de wapens naar Oekraïne gestuurd mogen worden, zegt Vrijsen.

Eerder deze week besloot Duitsland na lang wikken en wegen zelf veertien Leopard 2-tanks te leveren aan Oekraïne. Die kunnen over een maand worden ingezet, nadat Oekraïners zijn getraind in het gebruik. Ook gaf Berlijn toestemming aan andere landen die in bezit zijn van het aanvalswapen om hetzelfde te doen. Polen, Noorwegen en Finland hebben inmiddels tanks toegezegd aan Kiev.

Ook Nederland wil gehoor geven aan de roep om tanks van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. “Denkbaar is nu dat wij van de achttien tanks die we leasen van Duitsland, er vijf of zes kopen om beschikbaar te stellen aan Oekraïne”, zegt Vrijsen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij verwacht dat Nederland ook gaat helpen bij het trainen van Oekraïense militairen voor het gebruik van de Leopard.

Doorbraak

Vrijdagmiddag wordt de tankkwestie besproken in de ministerraad. Vrijsen verwacht niet dat het kabinet na afloop al de levering van tanks aan Oekraïne zal aankondigen. “Daar is eerst overleg met Duitsland en andere Europese landen voor nodig.” Wel noemt hij het “een doorbraak” dat Berlijn de bondgenoten van Oekraïne toestaat om de Duitse tanks te leveren.

Lang leek dat hoogst onzeker, omdat Duitsland vanwege het oorlogsverleden zeer terughoudend was in het sturen van aanvalswapens naar het slagveld. Uiteindelijk bezweek Duitsland onder de druk van NAVO-bondgenoten en Oekraïne.

Nederland stuurde overigens al wel indirect tanks. Het financierde samen met de Amerikanen en de Tsjechen vorig jaar de levering van negentig gemoderniseerde Russische T-72 tanks. Die waren naar verluidt oorspronkelijk bestemd voor Marokko. Den Haag en Washington trokken hier elk 45 miljoen euro voor uit.

De vraag is nu of Oekraïne binnenkort ook bij de bondgenoten aanklopt voor de levering van straaljagers. “Eigenlijk moet je om die tanks goed te laten werken, ook luchtsteun hebben”, zegt Vrijsen. “Het is duidelijk dat Oekraïne niet over veel jagers beschikt.” Mocht deze vraag ook aan Den Haag worden gesteld, denkt Vrijsen dat Nederland niet onwelwillend staat tegenover het leveren van gevechtsvliegtuigen.

F16’s

Sterker nog: Nederland heeft daar eerder al indirect toe besloten, zegt Vrijsen. “Het oorspronkelijke plan was om de F16’s die overtollig zouden zijn, omdat wij F35’s krijgen, te leveren aan Polen, Slowakije en andere NAVO-landen in Oost-Europa, die nog straaljagers hebben uit de tijd van het Warschaupact. Die oude Russische straaljagers van die landen konden dan naar Oekraïne. De piloten daar weten hoe ze in die Russische jagers moeten vliegen.”

Met het leveren van gevechtsvliegtuigen zouden de bondgenoten een nieuwe grens overgaan. “Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken, red.) versprak zich deze week in de Kamer. Hij zei min of meer dat het niet uitgesloten is dat we rechtstreeks F16’s gaan leveren aan Oekraïne. Alle militair deskundigen zeggen dat dat voorlopig niet aan de orde is, maar de boel escaleert steeds meer”, zegt Vrijsen, die het leveren van tanks als opmaat ziet naar meer.

Hij vindt het niet vreemd dat het kabinet met alle scenario’s rekening houdt. “De oorlog gaat misschien nog maanden en jaren duren. De hoop is dat met het leveren van aanvalswapens er misschien de mogelijkheid komt om de impasse te doorbreken.”

Lees ook: 

Ollongren: er ligt geen concreet verzoek vanuit Kiev om Nederlandse F16’s

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer