Komt er een ban op chipexport naar China? ‘De spanningen lopen hoog op’
Nederland en de Verenigde Staten naderen een akkoord over ASML-export richting China. Dat vertellen bronnen aan het Financieele Dagblad. Vandaag gaan de partijen weer om tafel om de chiptechnologie-export verder in te perken. Inmiddels lopen de spanningen hoog op volgens directeur politieke zaken bij HCSS Han ten Broeke.
De chips (en ook chipmachines) die ASML exporteert aan China kunnen zeer gevoelige technologische informatie bevatten. De Verenigde Staten sommeerde Nederland om die reden eerder deze maand nogmaals, toen premier Mark Rutte samen met minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra op bezoek was bij Amerikaanse president Joe Biden, om de export van chips naar het Verre Oosten een halt toe te roepen.
De gesprekken over de chip-export worden vandaag in Washington voortgezet. Dat de Verenigde Staten er bovenop zitten om zo min mogelijk chiptechnologie naar China te sturen heeft volgens Ten Broeke te maken met de angst dat de "Westerse wereld als democratie zijn voorsprong op technologisch gebied kwijtraakt aan autoritaire staten, met China voorop".
'Spanningen lopen hoog op'
"Chips zijn net zo belangrijk als olie en gas de afgelopen anderhalve eeuw", gaat Ten Broeke verder. Het benadrukt ook hoe belangrijk dit thema is voor de Verenigde Staten en Nederland.
De gesprekken over het aan banden leggen van de export van chips lopen al langer en inmiddels lopen de spanningen hoog op, stelt Ten Broeke. "Zelfs zo hoog dat Nederland het nodig vond, dat bij het bezoek van premier Rutte aan Washington, dit het belangrijkste gespreksonderwerp was naast het leveren van wapens aan Oekraïne."
Gevolgen Nederlandse economie
In gesprek met RTL Nieuws vertelde ASML-topman Peter Wennink dat een verbod op chipexport naar China ook gevolgen heeft voor de Nederlandse economie. De roep om chips wordt namelijk alsmaar groter, merkt de ondernemer op. Bijvoorbeeld voor auto's of de energietransitie. "De capaciteit moet groeien."
Als de chiprelatie tussen China en ASML wordt verbroken, moet er andere bedrijven inspringen voor de Chinese chipproductie. Bij voorkeur dus in Europa. De productie naar Europa halen gaat echter niet over een nacht ijs. Er ontstaat dan "een gat van vijf jaar", stelt Wennink. Want zoveel tijd kost het ongeveer om fabrieken uit de grond te stampen en draaiende te hebben.