Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Hoe houd je kinderen bij de les over de Tweede Wereldoorlog? ‘Steeds meer een ver-van-je-bedshow’

Redactie

Hoe zorg je dat jongeren de verhalen over de Tweede Wereldoorlog blijven meekrijgen en zich daarmee ook bewust blijven wat uitsluiting voor gevolgen kan hebben? Geschiedenisdocent Marike Barendse geeft in Goedemorgen Nederland aan dat zij in de klas wel degelijk merkt dat WOII steeds langer geleden heeft plaatsgevonden. "Het wordt steeds meer een ver-van-je-bedshow, en steeds meer hetzelfde als de Eerste Wereldoorlog."

Het is vandaag precies 78 jaar geleden dat Auschwitz-Birkenau werd bevrijd, het concentratiekamp waar meer dan een miljoen joden werden vermoord. Om daarbij stil te staan vindt dit weekend de Nationale Holocaustherdenking plaats.

De Anne Frankstichting opent vandaag een digitale kennisbank om de honderden verhalen en afbeeldingen over Anne Frank en de andere zeven onderduikers van het Achterhuis met iedereen te delen.

Goede initiatieven, want leerlingen hebben niet zo veel aan "abstracte cijfers", weet Barendse. "Maar ze hebben wel iets aan een voorbeeld van iemand van hun eigen leeftijd die in de oorlog leefde en niet naar school kon. Of dat opeens de helft van de klas leeg is omdat alle Joodse kinderen niet meer naar school mochten."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau