Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Het Vergeten Kind pleit voor afschaffen van leeftijdsgrens in jeugdzorg

Redactie

Stichting Het Vergeten Kind vindt dat jeugdzorg niet moet stoppen op het moment dat jongeren achttien jaar oud worden. Dat zegt ambassadeur van die stichting, Natasja Froger, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Geef ze iets meer speling. Bewezen is dat jongeren uiteindelijk anders weer in het systeem terechtkomen."

Als jongeren achttien worden valt de zorg weg, omdat ze dan volwassen zijn en ze voor zichzelf zouden moeten kunnen zorgen. Maar, "de ene is er op zijn achttiende klaar voor, maar de ander helemaal niet", zegt Froger. Veel jongeren zijn nog kinderen op hun achttiende, benadrukt zij. "En als het dan zo'n stressmoment wordt terwijl achttien worden juist iets moois en positiefs moet zijn, kan dat natuurlijk niet."

Het Vergeten Kind deed een onderzoek onder 176 uithuisgeplaatste jongeren en 105 zorgmedewerkers. Bijna al deze jongeren, 98 procent, vond zichzelf nog niet klaar om te verhuizen. Ongeveer twee derde van hen moest ook echt weg uit de zorglocatie waar ze op dat moment woonden en maar liefst 22 procent werd volgens de stichting dak- of thuisloos.

'Jongeren hebben daar veel baat bij'

Jeugdbeschermer Christel Noppen geeft aan dat ze in de afgelopen twee jaar zeventien kinderen achttien heeft zien worden. Daarvan heeft ze er nu nog met elf contact. "Dus ik heb het idee dat daar heel veel behoefte aan is." En als je je als jeugdbeschermer daaraan committeert, het onderhouden van contact met jongeren boven de achttien, betekent dit eigenlijk dat je dit in je vrije tijd doet, zegt Noppen.

"Op het moment dat we die grens van achttien jaar niet meer zo strikt hanteren hebben jongeren daar denk ik heel veel baat bij", beklemtoont ze. "Want je trekt soms jarenlang met een jongere op. Je hebt daar een band mee opgebouwd. Voor sommige jongeren is achttien worden een feest, maar zeker niet voor iedereen. En als je dan ook nog eens afscheid moet nemen van degene die jarenlang bij jou is geweest en voor- of met jou beslissingen heeft gemaakt, kan dat een extra pijnpunt zijn."

Jongeren zouden dus langer moeten kunnen blijven, tot ze 21 of 23 jaar oud zijn. Nu is dat nog erg afhankelijk van in welke gemeente het kind woont of verlengde jeugdzorg mogelijk is, legt Froger uit. "Maar dan nog is dat vaak heel veel regelwerk, en of het toegewezen wordt is een financiële kwestie."

Zondag begint de Week van Het Vergeten Kind. Dan wordt er zoveel mogelijk aandacht gevraagd voor het probleem dat kwetsbare jongeren als ze achttien worden weg moeten uit hun vertrouwde omgeving.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau