main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 27 januari 2023 — 22:01

Haagse corruptiezaak rondom ex-wethouder Richard de Mos: ‘Ze hebben de schijn tegen’

Oud-Kamerlid Richard de Mos staat deze week terecht in een corruptiezaak, die zich afspeelt rond zijn tijd als wethouder in Den Haag. Samen met zeven verdachten, waaronder één andere wethouder, wordt hij beschuldigd van schending van het ambtsgeheim, deelname aan een criminele organisatie en omkoping.

Het Openbaar Ministerie (OM) is in het bezit van talloze appjes en mailtjes, die er volgens politiek verslaggever van Omroep West, Lot van Bree, “niet zo fraai uitzien”. Zo zegt De Mos op een gegeven moment tegen een ondernemer: “U vraagt, wij draaien.”  En een andere ondernemer zegt, mogelijk grappend, “Wij hebben toch 30 “mil” betaald voor deze zetels?!” De Mos verklaart dat dit ironisch bedoeld is en deel van zijn ‘ombudspolitiek’, maar het OM beoordeelt het als corruptie. Politiek verslaggever Van Bree, die de zaak op de voet volgt, geeft aan dat de De Mos cum suis “de schijn tegen” hebben.

Opsporingsmiddelen

Landelijk Officier van Justitie Corruptiezaken, Vincent van Thiel vertelt dat het een zaak is die door de Rijksrecherche en door het Openbaar Ministerie heel nauwlettend wordt gevolgd. “Het trekt heel veel aandacht,” zegt hij bij Het Misdaadbureau. “Corruptiezaken tegen hogere bestuurders komen gelukkig niet regelmatig voor. ”

Is er voldoende verdenking, dan zijn alle zware opsporingsmiddelen mogelijk. Wel moeten deze getoetst worden door een rechter-commissaris, die ook aanwezig moet zijn bij een huiszoeking, legt Van Thiel uit. “Je weet bij een huiszoeking dat je een inbreuk maakt op iemand zijn privacy, zeker bij iemand die het niet verwacht. Je komt volledig in iemand zijn privésfeer.” Daarom zijn er strenge eisen aan verbonden.

Van vriendjespolitiek tot afpersing

Er zijn verschillende vormen van corruptie, legt anti-corruptie-expert Peter van Leusden uit. “Het begint bij vriendjespolitiek en eindigt bij afpersing, maar daartussen zitten nog allemaal gradaties, zoals nepotisme en omkoping.”

Wat opvallend is aan corruptiezaken ten opzichte van andere misdrijven, is dat het een slachtofferloos delict is. “Je hebt twee partijen – de een met geld, de ander met macht – die iets geven of krijgen.” Van Leusden: “Als je daar middenin zit besef je misschien niet zo goed dat dat oneerlijk is, waardoor het lang kan doormodderen.”

En het begint misschien bij iets kleins, zoals een mooie fles wijn, zegt Van Leusden. “Dus waar leg je de grens?”

Heb jij een vraag, tip of verhaal? Stuur deze dan in een audiobericht op WhatsApp naar de redactie van Het Misdaadbureau op 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Lees ook: 

Heeft het tweede kind een grotere kans om crimineel te worden?

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer