Staatssecretaris De Vries wil geen einddatum verbinden aan oplossen problemen toeslagenouders
Staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) wil de problemen van de slachtoffers van de toeslagenaffaire "zo snel mogelijk oplossen", maar wil daar geen einddatum aan verbinden. "Ik denk dat we niet met cijfers moeten strooien. Dat heeft mij ook gestoord", zegt de bewindsvrouw donderdagavond in Op1.
Slachtoffers van de toeslagenaffaire hebben de Tweede Kamer dinsdag een koffer met eisen aangeboden. Ze zijn klaar met de aanpak van de overheid, die volgens hen te traag verloopt. De ouders eisen dat er meer aandacht komt voor de hiaten in de uitvoering van verschillende regelingen.
Tekst gaat verder onder tweet
Aukje de Vries (@Stas_TD) is als staatssecretaris ook verantwoordelijk voor de toeslagen. “Er zitten schrijnende gevallen tussen. Dat gaat je door merg en been, maar ik wil ze ook niet iets voorhouden wat ik niet kan waarmaken.” #Op1 #WNL pic.twitter.com/T5JKPIBSwX
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) January 26, 2023
"Ouders willen hier echt graag een punt achter zetten, maar we zien ook dat er veel aanmeldingen zijn", zegt De Vries. Ouders die als slachtoffer worden aangemerkt, krijgen meteen 30.000 euro in de vorm van compensatie. Ook worden hun publieke schulden kwijtgescholden.
Maar het duurt vaak lang voordat slachtoffers worden gecompenseerd voor de schade die vervolgens nog overblijft. "Ik begrijp dat dat frustrerend is voor de ouders, want ze willen door met hun leven", zegt De Vries. "Maar het eerlijke verhaal is dat we hier gewoon tijd voor nodig hebben."
Beterschap
Vorig jaar beloofde ze aan de Tweede Kamer beterschap in de aanpak. "We hebben toegezegd te kijken welke stappen we moeten versnellen. Maar we moeten ook goed kijken naar de individuele situaties", benadrukt de staatssecretaris van Financiën. Eerder bleek al dat tientallen ouders zich onterecht kenbaar hebben gemaakt als slachtoffer van de toeslagenaffaire.
De Vries wil geen einddatum noemen waarop de problemen voor ouders verholpen moeten zijn. "Dan wordt het een soort spelletje over het jaartal. Ik spreek veel ouders individueel. Daar zitten schrijnende gevallen tussen, de verhalen gaan door merg en been. Maar ik wil ze ook niet iets voorhouden wat ik straks niet kan waarmaken."