Staatssecretaris Van Huffelen besluit dit jaar of de Nederlandse overheid van Facebook en Twitter afgaat
Er moet veel meer duidelijkheid komen over hoe social mediaplatformen informatie verzamelen en verspreiden, dat stelt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering). Online platforms moeten zich gaan gedragen als andere media zoals kranten. "Facebook, Twitter en TikTok moeten transparanter worden, goed omgaan met gegevens en zorgen dat gebruikers breed worden geïnformeerd", zegt zij bij Sven op 1 op NPO Radio 1. Anders besluit de overheid dit jaar nog afscheid te nemen van Facebook en Twitter.
De staatssecretaris is onderhandeling met social mediaplatformen, zoals Facebook. "We hebben juristen in de hand genomen om te bepalen of de techbedrijven voldoen aan de nieuwe digitale regelgeving uit Brussel", verzekert Van Huffelen.
'Dan gaat overheid van Facebook af'
Nederland is namelijk eerder succesvol geweest in onderhandelingen. Bijvoorbeeld met Microsoft en Google, benadrukt Van Huffelen. "De bedrijfstool 'Facebook pages' wordt gebruikt door de overheid maar voldoet op zeven punten niet aan Nederlandse wetgeving." Als Facebook haar beleid niet aanpast dan zal "de Nederlandse overheid dit jaar van het platform verdwijnen".
Daarnaast worden techbedrijven door nieuwe EU-wetgeving gedwongen om burgers online beter te beschermen tegen desinformatie. "Bedrijven mogen hun social mediakanaal niet zo inrichten dat de grootse schreeuwers de meeste ruimte krijgen, dat zien we nu wel", vertelt de bewindsvrouw.
De Brusselse regelgeving bepaalt dat online platformen mediators moeten inzetten om hierop toe te zien. Maar Twitter-baas Elon Musk heeft de controleurs ontslagen, vertelt Van Huffelen. "Als Elon Musk zich niet aan de regels houdt dan neemt de EU afscheid van het platform", waarschuwt de staatssecretaris.