main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 januari 2023 — 10:15

Ontwikkelingen ChatGPT niet enkel zorgelijk, zegt Rajkowski (VVD): ‘Biedt ook kansen’

Veel zorgelijke berichten over het programma ChatGPT domineren het nieuws. Zo laten scholieren hun werkstukken en huiswerk maken door de chatbot. Maar de chatbot biedt ook kansen voor de maatschappij, benadrukt VVD-Tweede Kamerlid Queeny Rajkowski tegenover Goedemorgen Nederland.

Waarom zou je zelf nog teksten schrijven als een computer binnen tien tellen een prachtig verhaal op papier zet? Volgens Rajkowski, woordvoerder Digitale Zaken, moet je juist heel creatief zijn om te zorgen dat er uiteindelijk een goed werkstuk uit de ChatGPT rolt. Bovendien valt er ook iets voor te zeggen dat leerlingen juist informatie meekrijgen door alles wat de chatbot genereert.

ChatGPT is afkomstig van OpenAI, een bedrijf dat mensen wil helpen met kunstmatige intelligentie. Het is een zelflerend, neuraal netwerk en doet denken aan een chatbot: je kunt er een gesprek mee voeren. Maar het programma kan je ook helpen met gerichte opdrachten, zoals: ‘Schrijf een werkstuk van 3000 woorden over Afrikaanse olifanten’, of ‘drie ideeën voor een verhaal over de inflatie’. De resultaten die het programma geeft zijn vaak best bruikbaar, al loopt de tekst soms niet helemaal vloeiend. Maar dat kun je uiteraard nog zelf aanpassen.

‘Leerkrachten soms net zo creatief als leerlingen’

“Ik heb begrepen dat er ook al apps en tools zijn ontwikkeld waarmee leerkrachten kunnen checken of iets met de bot is gemaakt”, zegt het VVD-Tweede Kamerlid. Ook sprak ze al met docenten die een oplossing hebben gevonden voor het probleem, zoals het toevoegen van een praktijkopdracht aan een verslag. “Dan komt misschien een stukje uit die bot, maar een deel moeten mensen ook in de les met een praktijkopdracht doen. Zo zijn leerkrachten soms net zo creatief als leerlingen.”

Dat zegt ook Robert Chamalaun, docent Nederlands en voorzitter van de afdeling Nederlands van de vakorganisatie Levende Talen, tegen de NOS. Zo kunnen leraren leerlingen vragen om maximaal vier bronnen uit 2022, omdat ChatGPT enkel bronnen kent en met 2021. Maar de vraag is wanneer ChatGPT zijn bronnen weer laat bijwerken.

De fracties van D66 en VVD hebben er bij de ministers van Onderwijs, van Economische Zaken en Klimaat en van Binnenlandse Zaken op aangedrongen om meer aandacht te besteden aan de risico’s en kansen van kunstmatige intelligentie in het onderwijs en de maatschappij. Vandaag debatteert de Kamercomissie Digitale Zaken over kunstmatige intelligentie.

Lees meer: 

Kunstmatige intelligentie in de zorg: Hoofdpijndossier of oplossing voor personeelstekort?

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Als je een nieuw paspoort aanvraagt en ophaalt bij de gemeente, sta je er niet zo snel bij stil: de ambtenaar die jou helpt zit op een cruciale plek waar onderwereldfiguren maar wat graag gebruik van maken. Hoe voorkom je dat corrupte ambtenaren paspoorten leveren aan nietsontziende criminelen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Landelijk Officier van Justitie Corruptiezaken Vincent van Thiel en anti-corruptie-expert Peter van Leusden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Luister de podcast nu via je favoriete app!

Elke dinsdag verschijnt de podcast, elke vrijdag is het programma live te horen vanaf 19.00

WNL Haagse Lobby Podcast

Rusland maakt zich volgens bronnen uit het Kremlin op voor een nieuw offensief in februari. De tanks die de Verenigde Staten, Duitsland en andere Europese landen toesturen, kunnen op korte termijn heel hard nodig zijn.

Nu mogelijk ook Nederland tanks naar Oekraïne stuurt, is zelfs het sturen van F-16’s geen taboe meer. Wordt dit het volgende onderwerp van discussie? Hoe ver gaat de steun voor wapens aan Oekraïne? Te gast hierover zijn onder meer:

  • Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif
  • Europarlementariër voor de VVD Bart Groothuis
  • Voorzitter Nederlandse Officieren Vereniging Niels van Woensel

Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

OM eist bijna 2 jaar celstraf tegen Haagse oud-wethouder De Mos

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos zou 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen. Ook zou hij een verbod van vier jaar moeten krijgen om in…

Lees meer

Kamerleden geschrokken door vondst gekkekoeienziekte in Nederland

Verscheidene Kamerleden zijn geschrokken door de vondst van gekkekoeienziekte in Nederland. Landbouwminister Piet Adema meldde woensdag dat bij een dode koe op een boerderij in…

Lees meer

Raad van State: hondenfokkerij in Eersel moet stoppen

Een hondenfokkerij in Eersel (Brabant) moet binnen zes weken stoppen. Van de Raad van State mag de gemeente een dwangsom opleggen als de fokker dat…

Lees meer

Advocaat: meer verlofincidenten dreigen door tekort aan tbs-personeel

Als er niet snel wat wordt gedaan aan het personeelstekort in tbs-klinieken, wordt de kans op incidenten met tbs’ers die op verlof zijn groter. Daarvoor…

Lees meer

Dilan Yeşilgöz: schrijnende gevallen watersnood Limburg opnieuw bekijken

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) wil samen met Limburgse gemeenten kijken wat zij kunnen doen tegen “schrijnende situaties” die zijn ontstaan door de overstromingen…

Lees meer

Kabinet spreekt op Catshuis met bedrijven over vestigingsklimaat

Kabinetsleden komen donderdag bijeen op het Catshuis om te praten met bedrijven over het vestigingsklimaat in Nederland. Naast premier Mark Rutte zijn onder anderen ministers…

Lees meer

Rutte: slachtoffers 1953 herinneren ons aan kracht van water

Ook premier Mark Rutte staat stil bij de Watersnoodramp, die woensdag precies zeventig jaar geleden plaatsvond. Volgens hem herinneren de 1836 slachtoffers die in Zeeland,…

Lees meer

ING kampt met storing bij internetbankieren

ING kampt sinds 10.00 uur met een storing bij het online bankieren. Zowel de website als de app is getroffen. Er zijn problemen bij het…

Lees meer

Inflatie daalt, maar boodschappen worden nog altijd duurder

De prijzen in de supermarkt zijn afgelopen maand opnieuw gestegen, ondanks dat de inflatie in januari is afgenomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer

Bijna helft van Oekraïense vluchtelingen in Nederland is aan het werk

Bijna de helft (48 procent) van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland had op 1 november 2022 werk. Dat betekent dat het  aantal vluchtelingen uit Oekraïne…

Lees meer