CIDI: Holocaustontkenning is schrikbarend, benadrukt noodzaak goede educatie
Dat bijna een kwart (23 procent) van de Nederlandse jongeren twijfelt aan het bestaan van de Holocaust of aan de details ervan, is volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) schrikbarend. "We moeten bewust zijn over ons verleden, en we moeten de jongere generatie hier ook over informeren. Juist omdat we zien dat die ontkenning en bagatellisering vaak ook doorgaat in het omarmen van complottheorieën", reageert CIDI-directeur Naomi Mestrum in Goedemorgen Nederland.
De resultaten komen naar voren uit een onderzoek dat The Conference on Jewish Material Claims Against Germany, kortweg de Claims Conference, in december vorig jaar onder 2000 Nederlanders heeft gehouden. Voor het onderzoek zijn millennials vanaf 1980 en leden van de generatie Z tot 2012 telefonisch ondervraagd, naast een vrijwel gelijk aantal oudere Nederlanders.
Het aantal jongeren dat de Holocaust ontkent, of bijvoorbeeld denkt dat het aantal Joden dat werd gedood "zwaar overdreven" is, is volgens het onderzoek hoger dan in andere landen. "Schrikbarende resultaten die opnieuw de noodzaak laten zien van goede en gerichte educatie", zegt Mestrum. Van de generaties die sinds 1980 zijn geboren weet een derde tot meer dan de helft opvallend weinig van de Jodenvervolging en genocide in de Tweede Wereldoorlog.
"Uiteindelijk is de Holocaust het dieptepunt waar racisme en uitsluiting toe kunnen leiden", zegt CIDI-directeur Mestrum. "En het is een geschiedenis die nog geen honderd jaar geleden hier heeft plaatsgevonden."
Resultaten
Dat er in de oorlog 6 miljoen Joden zijn omgekomen weet 54 procent van alle ondervraagden niet (onder jongere mensen 59 procent). Van de jongeren denkt 37 procent dat er 2 miljoen of minder Joden zijn omgebracht. Een meerderheid van de Nederlanders (53 procent) noemt Nederland ook niet als een land waar de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgehad. Velen kunnen geen enkel Nederlands doorgangskamp zoals Westerbork, Vught of Amersfoort noemen.
Anne Frank
Bijna iedereen kent de naam van Anne Frank wel, maar 27 procent van de Nederlanders weet niet dat zij in een concentratiekamp is gestorven. De Claims Conference noemt die cijfers "alarmerend", ook al omdat 22 procent van de ondervraagden onder de 42 jaar het individueel bekijken van neonazistische uitingen acceptabel noemt. Tegelijkertijd denken de ondervraagden dat neonazisme in de Verenigde Staten veel vaker voorkomt dan in Nederland.
Ruim driekwart van alle ondervraagden vindt onderwijs over de Holocaust op scholen belangrijk. In de andere onderzochte landen is dat aantal hoger.
'Iedereen heeft een geschiedenis nodig'
Ook Ellen Nauta, burgemeester van het hof van Twente en van huis uit historicus, reageert geschokt in Goedemorgen Nederland, waar zij te gast is. "We hebben blijkbaar met zijn allen iets verkeerd gedaan, en er is veel werk aan de winkel."
Als historicus benadrukt Nauta dat "iedereen een geschiedenis nodig heeft". "Vanuit die geschiedenis handel je in de tegenwoordige tijd. En als jij niet beseft wat er in die geschiedenis is gebeurd, en hoe gevaarlijk het is dat een Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgehad, zou er zo weer een oorlog kunnen komen."