main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 24 januari 2023 — 11:32

Arbeidsmarkt op de schop? ‘Wij moeten anders naar carrière-opbouw kijken’

Goede werknemers binnenhalen en ook binnenboord houden. Het lijkt een steeds moeilijkere missie te worden voor werkgevers. Jongeren hebben vaak een behoorlijk eisenpakket, andere idealen en wisselen gemakkelijk van werkgever als elders de voorwaarden beter zijn. Volgens FD-journalist Elfanie toe Laer is het hoogtijd dat men in Nederland anders naar carrière-opbouw gaat kijken.

Zij ziet namelijk dat veel mensen het gevoel hebben het hoogtepunt van hun carrière te moeten bereiken in een levensfase waarin zij het op andere terreinen ook druk hebben. Denk aan kinderen. “Dan is het voor veel mensen aanmodderen”, legt Toe Laer uit in Goedemorgen Nederland. “Moeders gaan vaak parttime werken, maar dat betekent niet dat zij minder ambitieus zijn.”

Dit verkleint echter wel de carrièrekansen op latere leeftijd, denkt de journalist. “Dus waarom gaan wij hier niet op een andere manier naar die carrière-opbouw kijken?” Bijvoorbeeld door een ‘stand still-periode’ in te lasten. Dat wil zeggen dat werknemers niet meer perse ieder jaar worden beoordeeld en richting een promotie werken. “Zodat je even een paar jaar gewoon je werk kunt doen, met een mogelijkheid om een sabbatical op te nemen.” Ofwel: meer rust in je carrière.

Jongeren wisselen makkelijk van baan.

Uit onderzoek van het UWV blijkt dat één op de vijf werkenden in Nederland van plan is van baan te wisselen. Een “interessante ontwikkeling”, zegt Toe Laer.

De huidige krapte op de arbeidsmarkt geeft mensen alle ruimte om te zoeken naar een nieuwe baan of een nieuwe uitdaging. Veel jongeren maken daar graag gebruik van, in tegenstelling tot eerdere generaties. “Die bleven heel erg lang bij één baas en dat is tegenwoordig helemaal niet meer de norm”, verklaart Toe Laer. Carrière maken bij één werkgever is “helemaal uit de gratie”.

‘Dat zijn de nieuwe superhelden’

Een trend die ook Jesse Geul, recruiter van millennials, ziet. In Stand van Nederland: Generatie Next vertelde hij eerder dat vooral het ideaalbeeld aan het verschuiven is. “Vroeger wilde mensen carrière maken, status hebben en geld verdienen. Daar hoorde hard werken bij”, zegt Geul. Tegenwoordig liggen de idealen ergens anders. “Parttime werken, lekker op het terrasje zitten. Of je werk doen in het buitenland.”

Tekst gaat verder onder video

Die mensen zijn volgens de recruiter “de nieuwe superhelden”, waar men tegenwoordig tegen opkijkt. Wie nu zegt carrière te willen maken en 60 uur in de week wil werken wordt uitgelachen, stelt Geul. “Ze verklaren je voor gek.”

Advocatenbureaus

Toe Laer ziet het bijvoorbeeld ook terug in de advocatuur, waar advocatenbureaus vaak met een soort piramidesysteem werken. Anders gezegd: veel mensen onderaan en de goede werknemers maken een stap hogerop richting partnerschap, waar slechts een paar plekken voor beschikbaar zijn. Om dat doel te behalen is hard werken de noodzaak. “Die rechttoe rechtaan reis naar de top dat willen zij vaak niet meer.”

Lees ook: 

Afkoeling arbeidsmarkt goed nieuws? ‘Er is nog steeds veel aan de hand’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Als je een nieuw paspoort aanvraagt en ophaalt bij de gemeente, sta je er niet zo snel bij stil: de ambtenaar die jou helpt zit op een cruciale plek waar onderwereldfiguren maar wat graag gebruik van maken. Hoe voorkom je dat corrupte ambtenaren paspoorten leveren aan nietsontziende criminelen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Landelijk Officier van Justitie Corruptiezaken Vincent van Thiel en anti-corruptie-expert Peter van Leusden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Luister de podcast nu via je favoriete app!

Elke dinsdag verschijnt de podcast, elke vrijdag is het programma live te horen vanaf 19.00

WNL Haagse Lobby Podcast

Rusland maakt zich volgens bronnen uit het Kremlin op voor een nieuw offensief in februari. De tanks die de Verenigde Staten, Duitsland en andere Europese landen toesturen, kunnen op korte termijn heel hard nodig zijn.

Nu mogelijk ook Nederland tanks naar Oekraïne stuurt, is zelfs het sturen van F-16’s geen taboe meer. Wordt dit het volgende onderwerp van discussie? Hoe ver gaat de steun voor wapens aan Oekraïne? Te gast hierover zijn onder meer:

  • Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif
  • Europarlementariër voor de VVD Bart Groothuis
  • Voorzitter Nederlandse Officieren Vereniging Niels van Woensel

Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

OM eist bijna 2 jaar celstraf tegen Haagse oud-wethouder De Mos

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos zou 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen. Ook zou hij een verbod van vier jaar moeten krijgen om in…

Lees meer

Kamerleden geschrokken door vondst gekkekoeienziekte in Nederland

Verscheidene Kamerleden zijn geschrokken door de vondst van gekkekoeienziekte in Nederland. Landbouwminister Piet Adema meldde woensdag dat bij een dode koe op een boerderij in…

Lees meer

Raad van State: hondenfokkerij in Eersel moet stoppen

Een hondenfokkerij in Eersel (Brabant) moet binnen zes weken stoppen. Van de Raad van State mag de gemeente een dwangsom opleggen als de fokker dat…

Lees meer

Advocaat: meer verlofincidenten dreigen door tekort aan tbs-personeel

Als er niet snel wat wordt gedaan aan het personeelstekort in tbs-klinieken, wordt de kans op incidenten met tbs’ers die op verlof zijn groter. Daarvoor…

Lees meer

Dilan Yeşilgöz: schrijnende gevallen watersnood Limburg opnieuw bekijken

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) wil samen met Limburgse gemeenten kijken wat zij kunnen doen tegen “schrijnende situaties” die zijn ontstaan door de overstromingen…

Lees meer

Kabinet spreekt op Catshuis met bedrijven over vestigingsklimaat

Kabinetsleden komen donderdag bijeen op het Catshuis om te praten met bedrijven over het vestigingsklimaat in Nederland. Naast premier Mark Rutte zijn onder anderen ministers…

Lees meer

Rutte: slachtoffers 1953 herinneren ons aan kracht van water

Ook premier Mark Rutte staat stil bij de Watersnoodramp, die woensdag precies zeventig jaar geleden plaatsvond. Volgens hem herinneren de 1836 slachtoffers die in Zeeland,…

Lees meer

ING kampt met storing bij internetbankieren

ING kampt sinds 10.00 uur met een storing bij het online bankieren. Zowel de website als de app is getroffen. Er zijn problemen bij het…

Lees meer

Inflatie daalt, maar boodschappen worden nog altijd duurder

De prijzen in de supermarkt zijn afgelopen maand opnieuw gestegen, ondanks dat de inflatie in januari is afgenomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer

Bijna helft van Oekraïense vluchtelingen in Nederland is aan het werk

Bijna de helft (48 procent) van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland had op 1 november 2022 werk. Dat betekent dat het  aantal vluchtelingen uit Oekraïne…

Lees meer