main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 24 januari 2023 — 11:32

Arbeidsmarkt op de schop? ‘Wij moeten anders naar carrière-opbouw kijken’

Goede werknemers binnenhalen en ook binnenboord houden. Het lijkt een steeds moeilijkere missie te worden voor werkgevers. Jongeren hebben vaak een behoorlijk eisenpakket, andere idealen en wisselen gemakkelijk van werkgever als elders de voorwaarden beter zijn. Volgens FD-journalist Elfanie toe Laer is het hoogtijd dat men in Nederland anders naar carrière-opbouw gaat kijken.

Zij ziet namelijk dat veel mensen het gevoel hebben het hoogtepunt van hun carrière te moeten bereiken in een levensfase waarin zij het op andere terreinen ook druk hebben. Denk aan kinderen. “Dan is het voor veel mensen aanmodderen”, legt Toe Laer uit in Goedemorgen Nederland. “Moeders gaan vaak parttime werken, maar dat betekent niet dat zij minder ambitieus zijn.”

Dit verkleint echter wel de carrièrekansen op latere leeftijd, denkt de journalist. “Dus waarom gaan wij hier niet op een andere manier naar die carrière-opbouw kijken?” Bijvoorbeeld door een ‘stand still-periode’ in te lasten. Dat wil zeggen dat werknemers niet meer perse ieder jaar worden beoordeeld en richting een promotie werken. “Zodat je even een paar jaar gewoon je werk kunt doen, met een mogelijkheid om een sabbatical op te nemen.” Ofwel: meer rust in je carrière.

Jongeren wisselen makkelijk van baan.

Uit onderzoek van het UWV blijkt dat één op de vijf werkenden in Nederland van plan is van baan te wisselen. Een “interessante ontwikkeling”, zegt Toe Laer.

De huidige krapte op de arbeidsmarkt geeft mensen alle ruimte om te zoeken naar een nieuwe baan of een nieuwe uitdaging. Veel jongeren maken daar graag gebruik van, in tegenstelling tot eerdere generaties. “Die bleven heel erg lang bij één baas en dat is tegenwoordig helemaal niet meer de norm”, verklaart Toe Laer. Carrière maken bij één werkgever is “helemaal uit de gratie”.

‘Dat zijn de nieuwe superhelden’

Een trend die ook Jesse Geul, recruiter van millennials, ziet. In Stand van Nederland: Generatie Next vertelde hij eerder dat vooral het ideaalbeeld aan het verschuiven is. “Vroeger wilde mensen carrière maken, status hebben en geld verdienen. Daar hoorde hard werken bij”, zegt Geul. Tegenwoordig liggen de idealen ergens anders. “Parttime werken, lekker op het terrasje zitten. Of je werk doen in het buitenland.”

Tekst gaat verder onder video

Die mensen zijn volgens de recruiter “de nieuwe superhelden”, waar men tegenwoordig tegen opkijkt. Wie nu zegt carrière te willen maken en 60 uur in de week wil werken wordt uitgelachen, stelt Geul. “Ze verklaren je voor gek.”

Advocatenbureaus

Toe Laer ziet het bijvoorbeeld ook terug in de advocatuur, waar advocatenbureaus vaak met een soort piramidesysteem werken. Anders gezegd: veel mensen onderaan en de goede werknemers maken een stap hogerop richting partnerschap, waar slechts een paar plekken voor beschikbaar zijn. Om dat doel te behalen is hard werken de noodzaak. “Die rechttoe rechtaan reis naar de top dat willen zij vaak niet meer.”

Lees ook: 

Afkoeling arbeidsmarkt goed nieuws? ‘Er is nog steeds veel aan de hand’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Sven Op 1

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.

Sven Op 1 is nu te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Podcast Het Misdaadbureau

Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Nu te beluisteren in je favoriete podcastapp!

Verdachte fataal ongeval A59 filmde zijn snelheid: 250 km per uur

De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed…

Lees meer

Meerdere Jumbo-winkels verbannen sigaretten: ‘Niet meer van deze tijd’

Minstens vier Jumbo winkels stoppen een jaar eerder dan gepland met de verkoop van sigaretten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Het gaat…

Lees meer

Overleden chauffeur na aantal dagen aangetroffen in cabine van truck

Op een parkeerplaats in Eindhoven heeft de politie dinsdagnacht een overleden vrachtwagenchaffeur gevonden. Dat meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk lag de man er al enkele dagen….

Lees meer

Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12…

Lees meer

Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat…

Lees meer

Aantal mensen in bijstand blijft dalen door krappe arbeidsmarkt

Het aantal mensen in de bijstand loopt steeds verder terug, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerste voorlopige cijfers. Sinds begin 2013…

Lees meer

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van…

Lees meer

Nederlandse verdachte bij groot Duits onderzoek naar IS-netwerk

In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld….

Lees meer

VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven…

Lees meer

Bergkamp stuurt brief aan Twitter: neem directe actie tegen dreigtweets aan Kamerleden

Twitter moet “directe actie” en “serieuze stappen” nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan…

Lees meer