main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 24 januari 2023 — 11:32

Arbeidsmarkt op de schop? ‘Wij moeten anders naar carrière-opbouw kijken’

Goede werknemers binnenhalen en ook binnenboord houden. Het lijkt een steeds moeilijkere missie te worden voor werkgevers. Jongeren hebben vaak een behoorlijk eisenpakket, andere idealen en wisselen gemakkelijk van werkgever als elders de voorwaarden beter zijn. Volgens FD-journalist Elfanie toe Laer is het hoogtijd dat men in Nederland anders naar carrière-opbouw gaat kijken.

Zij ziet namelijk dat veel mensen het gevoel hebben het hoogtepunt van hun carrière te moeten bereiken in een levensfase waarin zij het op andere terreinen ook druk hebben. Denk aan kinderen. “Dan is het voor veel mensen aanmodderen”, legt Toe Laer uit in Goedemorgen Nederland. “Moeders gaan vaak parttime werken, maar dat betekent niet dat zij minder ambitieus zijn.”

Dit verkleint echter wel de carrièrekansen op latere leeftijd, denkt de journalist. “Dus waarom gaan wij hier niet op een andere manier naar die carrière-opbouw kijken?” Bijvoorbeeld door een ‘stand still-periode’ in te lasten. Dat wil zeggen dat werknemers niet meer perse ieder jaar worden beoordeeld en richting een promotie werken. “Zodat je even een paar jaar gewoon je werk kunt doen, met een mogelijkheid om een sabbatical op te nemen.” Ofwel: meer rust in je carrière.

Jongeren wisselen makkelijk van baan.

Uit onderzoek van het UWV blijkt dat één op de vijf werkenden in Nederland van plan is van baan te wisselen. Een “interessante ontwikkeling”, zegt Toe Laer.

De huidige krapte op de arbeidsmarkt geeft mensen alle ruimte om te zoeken naar een nieuwe baan of een nieuwe uitdaging. Veel jongeren maken daar graag gebruik van, in tegenstelling tot eerdere generaties. “Die bleven heel erg lang bij één baas en dat is tegenwoordig helemaal niet meer de norm”, verklaart Toe Laer. Carrière maken bij één werkgever is “helemaal uit de gratie”.

‘Dat zijn de nieuwe superhelden’

Een trend die ook Jesse Geul, recruiter van millennials, ziet. In Stand van Nederland: Generatie Next vertelde hij eerder dat vooral het ideaalbeeld aan het verschuiven is. “Vroeger wilde mensen carrière maken, status hebben en geld verdienen. Daar hoorde hard werken bij”, zegt Geul. Tegenwoordig liggen de idealen ergens anders. “Parttime werken, lekker op het terrasje zitten. Of je werk doen in het buitenland.”

Tekst gaat verder onder video

Die mensen zijn volgens de recruiter “de nieuwe superhelden”, waar men tegenwoordig tegen opkijkt. Wie nu zegt carrière te willen maken en 60 uur in de week wil werken wordt uitgelachen, stelt Geul. “Ze verklaren je voor gek.”

Advocatenbureaus

Toe Laer ziet het bijvoorbeeld ook terug in de advocatuur, waar advocatenbureaus vaak met een soort piramidesysteem werken. Anders gezegd: veel mensen onderaan en de goede werknemers maken een stap hogerop richting partnerschap, waar slechts een paar plekken voor beschikbaar zijn. Om dat doel te behalen is hard werken de noodzaak. “Die rechttoe rechtaan reis naar de top dat willen zij vaak niet meer.”

Lees ook: 

Afkoeling arbeidsmarkt goed nieuws? ‘Er is nog steeds veel aan de hand’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer