main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 24 januari 2023 — 11:32

Arbeidsmarkt op de schop? ‘Wij moeten anders naar carrière-opbouw kijken’

Goede werknemers binnenhalen en ook binnenboord houden. Het lijkt een steeds moeilijkere missie te worden voor werkgevers. Jongeren hebben vaak een behoorlijk eisenpakket, andere idealen en wisselen gemakkelijk van werkgever als elders de voorwaarden beter zijn. Volgens FD-journalist Elfanie toe Laer is het hoogtijd dat men in Nederland anders naar carrière-opbouw gaat kijken.

Zij ziet namelijk dat veel mensen het gevoel hebben het hoogtepunt van hun carrière te moeten bereiken in een levensfase waarin zij het op andere terreinen ook druk hebben. Denk aan kinderen. “Dan is het voor veel mensen aanmodderen”, legt Toe Laer uit in Goedemorgen Nederland. “Moeders gaan vaak parttime werken, maar dat betekent niet dat zij minder ambitieus zijn.”

Dit verkleint echter wel de carrièrekansen op latere leeftijd, denkt de journalist. “Dus waarom gaan wij hier niet op een andere manier naar die carrière-opbouw kijken?” Bijvoorbeeld door een ‘stand still-periode’ in te lasten. Dat wil zeggen dat werknemers niet meer perse ieder jaar worden beoordeeld en richting een promotie werken. “Zodat je even een paar jaar gewoon je werk kunt doen, met een mogelijkheid om een sabbatical op te nemen.” Ofwel: meer rust in je carrière.

Jongeren wisselen makkelijk van baan.

Uit onderzoek van het UWV blijkt dat één op de vijf werkenden in Nederland van plan is van baan te wisselen. Een “interessante ontwikkeling”, zegt Toe Laer.

De huidige krapte op de arbeidsmarkt geeft mensen alle ruimte om te zoeken naar een nieuwe baan of een nieuwe uitdaging. Veel jongeren maken daar graag gebruik van, in tegenstelling tot eerdere generaties. “Die bleven heel erg lang bij één baas en dat is tegenwoordig helemaal niet meer de norm”, verklaart Toe Laer. Carrière maken bij één werkgever is “helemaal uit de gratie”.

‘Dat zijn de nieuwe superhelden’

Een trend die ook Jesse Geul, recruiter van millennials, ziet. In Stand van Nederland: Generatie Next vertelde hij eerder dat vooral het ideaalbeeld aan het verschuiven is. “Vroeger wilde mensen carrière maken, status hebben en geld verdienen. Daar hoorde hard werken bij”, zegt Geul. Tegenwoordig liggen de idealen ergens anders. “Parttime werken, lekker op het terrasje zitten. Of je werk doen in het buitenland.”

Tekst gaat verder onder video

Die mensen zijn volgens de recruiter “de nieuwe superhelden”, waar men tegenwoordig tegen opkijkt. Wie nu zegt carrière te willen maken en 60 uur in de week wil werken wordt uitgelachen, stelt Geul. “Ze verklaren je voor gek.”

Advocatenbureaus

Toe Laer ziet het bijvoorbeeld ook terug in de advocatuur, waar advocatenbureaus vaak met een soort piramidesysteem werken. Anders gezegd: veel mensen onderaan en de goede werknemers maken een stap hogerop richting partnerschap, waar slechts een paar plekken voor beschikbaar zijn. Om dat doel te behalen is hard werken de noodzaak. “Die rechttoe rechtaan reis naar de top dat willen zij vaak niet meer.”

Lees ook: 

Afkoeling arbeidsmarkt goed nieuws? ‘Er is nog steeds veel aan de hand’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer

Betaalbaarheid een illusie, huizenprijzen nemen weer toe: ‘Dat is de fase waar wij nu in zitten’

Volgens experts ligt de woningmarkt op zijn gat. Koophuizen zijn begin van dit jaar weer in prijs gestegen. “Dat is de fase waar wij nu…

Lees meer