main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 24 januari 2023 — 11:32

Arbeidsmarkt op de schop? ‘Wij moeten anders naar carrière-opbouw kijken’

Goede werknemers binnenhalen en ook binnenboord houden. Het lijkt een steeds moeilijkere missie te worden voor werkgevers. Jongeren hebben vaak een behoorlijk eisenpakket, andere idealen en wisselen gemakkelijk van werkgever als elders de voorwaarden beter zijn. Volgens FD-journalist Elfanie toe Laer is het hoogtijd dat men in Nederland anders naar carrière-opbouw gaat kijken.

Zij ziet namelijk dat veel mensen het gevoel hebben het hoogtepunt van hun carrière te moeten bereiken in een levensfase waarin zij het op andere terreinen ook druk hebben. Denk aan kinderen. “Dan is het voor veel mensen aanmodderen”, legt Toe Laer uit in Goedemorgen Nederland. “Moeders gaan vaak parttime werken, maar dat betekent niet dat zij minder ambitieus zijn.”

Dit verkleint echter wel de carrièrekansen op latere leeftijd, denkt de journalist. “Dus waarom gaan wij hier niet op een andere manier naar die carrière-opbouw kijken?” Bijvoorbeeld door een ‘stand still-periode’ in te lasten. Dat wil zeggen dat werknemers niet meer perse ieder jaar worden beoordeeld en richting een promotie werken. “Zodat je even een paar jaar gewoon je werk kunt doen, met een mogelijkheid om een sabbatical op te nemen.” Ofwel: meer rust in je carrière.

Jongeren wisselen makkelijk van baan.

Uit onderzoek van het UWV blijkt dat één op de vijf werkenden in Nederland van plan is van baan te wisselen. Een “interessante ontwikkeling”, zegt Toe Laer.

De huidige krapte op de arbeidsmarkt geeft mensen alle ruimte om te zoeken naar een nieuwe baan of een nieuwe uitdaging. Veel jongeren maken daar graag gebruik van, in tegenstelling tot eerdere generaties. “Die bleven heel erg lang bij één baas en dat is tegenwoordig helemaal niet meer de norm”, verklaart Toe Laer. Carrière maken bij één werkgever is “helemaal uit de gratie”.

‘Dat zijn de nieuwe superhelden’

Een trend die ook Jesse Geul, recruiter van millennials, ziet. In Stand van Nederland: Generatie Next vertelde hij eerder dat vooral het ideaalbeeld aan het verschuiven is. “Vroeger wilde mensen carrière maken, status hebben en geld verdienen. Daar hoorde hard werken bij”, zegt Geul. Tegenwoordig liggen de idealen ergens anders. “Parttime werken, lekker op het terrasje zitten. Of je werk doen in het buitenland.”

Tekst gaat verder onder video

Die mensen zijn volgens de recruiter “de nieuwe superhelden”, waar men tegenwoordig tegen opkijkt. Wie nu zegt carrière te willen maken en 60 uur in de week wil werken wordt uitgelachen, stelt Geul. “Ze verklaren je voor gek.”

Advocatenbureaus

Toe Laer ziet het bijvoorbeeld ook terug in de advocatuur, waar advocatenbureaus vaak met een soort piramidesysteem werken. Anders gezegd: veel mensen onderaan en de goede werknemers maken een stap hogerop richting partnerschap, waar slechts een paar plekken voor beschikbaar zijn. Om dat doel te behalen is hard werken de noodzaak. “Die rechttoe rechtaan reis naar de top dat willen zij vaak niet meer.”

Lees ook: 

Afkoeling arbeidsmarkt goed nieuws? ‘Er is nog steeds veel aan de hand’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer