main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 januari 2023 — 14:57

PVV-Kamerlid Fleur Agema vreest dat stakingen VK overslaan naar Nederland: meer geld nodig voor ambulancepersoneel

De salarisstijgingen van het ambulancepersoneel gaan niet ver genoeg. Dat zegt Tweede Kamerlid en zorgwoordvoerder voor de PVV Fleur Agema, die zorgminister Conny Helder oproept de salarissen verder te verhogen. Ze vreest dat anders de stakingen onder het ambulancepersoneel in het Verenigd Koninkrijk komen overwaaien naar Nederland. “Ik houd mijn hart vast.”

Ambulancepersoneel in Engeland en Wales legt maandag opnieuw het werk stil om hun eisen voor een flinke loonsverhoging kracht bij te zetten. Alleen bij urgente zaken komen ambulances opdagen. Eerder deze maand en in december werd er ook al gestaakt door medewerkers van ambulances.

Vakbond Unison stelt dat een flinke loonsverhoging de werkdruk kan verlichten, omdat daardoor werk bij ambulances aantrekkelijker wordt en minder mensen vertrekken naar beter betaalde banen. Als er meer personeel is, zal ook de ambulance sneller te plaatse zijn om patiënten te helpen. Daarnaast kunnen mensen in ziekenhuizen sneller geholpen worden. Nu moeten patiënten vaak lang wachten voor onderzoek of operaties.

In december was de reactietijd van ambulances in het Verenigd Koninkrijk langer dan ooit gemeten, bleek uit cijfers van de nationale gezondheidsdienst NHS. Mensen met een beroerte, hartaanval of epilepsieaanval moesten gemiddeld 93 minuten wachten, in plaats van de streeftijd van 18 minuten.

‘Hoop dat stakingen uitblijven’

“Ik geloof dat er in het Verenigd Koninkrijk zelfs al doden zijn gevallen”, zegt Agema over de problemen bij ambulances in het VK, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Om dergelijke situaties hier te voorkomen wil Agema dat het ambulancepersoneel in Nederland er meer geld bijkrijgt. “Ik hoop dat minister Helder, die over de salarissen gaat, in ieder geval dat deel regelt.”

“Ook zorgmedewerkers lopen in de supermarkt en lopen tegen hogere prijzen aan. Ze krijgen wel een loonsverhoging, maar het is niet genoeg”, zegt Agema, die wel hoopt dat de stakingen hier zullen uitblijven.

Spoedeisende hulp

Ook in Nederland is de werkdruk voor ambulancepersoneel hoog. Dat heeft onder meer te maken met de druk op de spoedeisende hulp, die steeds vaker geen plek hebben om een patiënt op te nemen. Ambulances hebben daardoor steeds vaker moeite met het vinden van een ziekenhuis om een iemand onder te brengen.

Soms krijgen ambulances meerdere keren per week ‘nee’ verkocht en moeten ze zich bij een ziekenhuis verderop melden. Het gevolg is dat ambulances langer moeten rijden voor één patiënt.

Agema hoopt dat Helder iets doet voor de spoedeisende hulpen. “Ik hoop dat als het gaat om de aanrijtijden hier, er niet nog meer spoedeisende hulpposten gesloten worden.” Ze waarschuwt: “Het aantal 75-plussers neemt alleen maar toe, verdubbeld zelfs tot 2040.” Dat betekent dat de druk om de zorg verder toeneemt.

Lees ook: 

Ambulances moeten vaker doorrijden naar ander ziekenhuis, net als tijdens corona

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Als je een nieuw paspoort aanvraagt en ophaalt bij de gemeente, sta je er niet zo snel bij stil: de ambtenaar die jou helpt zit op een cruciale plek waar onderwereldfiguren maar wat graag gebruik van maken. Hoe voorkom je dat corrupte ambtenaren paspoorten leveren aan nietsontziende criminelen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Landelijk Officier van Justitie Corruptiezaken Vincent van Thiel en anti-corruptie-expert Peter van Leusden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Luister de podcast nu via je favoriete app!

Elke dinsdag verschijnt de podcast, elke vrijdag is het programma live te horen vanaf 19.00

WNL Haagse Lobby Podcast

Rusland maakt zich volgens bronnen uit het Kremlin op voor een nieuw offensief in februari. De tanks die de Verenigde Staten, Duitsland en andere Europese landen toesturen, kunnen op korte termijn heel hard nodig zijn.

Nu mogelijk ook Nederland tanks naar Oekraïne stuurt, is zelfs het sturen van F-16’s geen taboe meer. Wordt dit het volgende onderwerp van discussie? Hoe ver gaat de steun voor wapens aan Oekraïne? Te gast hierover zijn onder meer:

  • Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif
  • Europarlementariër voor de VVD Bart Groothuis
  • Voorzitter Nederlandse Officieren Vereniging Niels van Woensel

Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

OM eist bijna 2 jaar celstraf tegen Haagse oud-wethouder De Mos

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos zou 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen. Ook zou hij een verbod van vier jaar moeten krijgen om in…

Lees meer

Kamerleden geschrokken door vondst gekkekoeienziekte in Nederland

Verscheidene Kamerleden zijn geschrokken door de vondst van gekkekoeienziekte in Nederland. Landbouwminister Piet Adema meldde woensdag dat bij een dode koe op een boerderij in…

Lees meer

Raad van State: hondenfokkerij in Eersel moet stoppen

Een hondenfokkerij in Eersel (Brabant) moet binnen zes weken stoppen. Van de Raad van State mag de gemeente een dwangsom opleggen als de fokker dat…

Lees meer

Advocaat: meer verlofincidenten dreigen door tekort aan tbs-personeel

Als er niet snel wat wordt gedaan aan het personeelstekort in tbs-klinieken, wordt de kans op incidenten met tbs’ers die op verlof zijn groter. Daarvoor…

Lees meer

Dilan Yeşilgöz: schrijnende gevallen watersnood Limburg opnieuw bekijken

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) wil samen met Limburgse gemeenten kijken wat zij kunnen doen tegen “schrijnende situaties” die zijn ontstaan door de overstromingen…

Lees meer

Kabinet spreekt op Catshuis met bedrijven over vestigingsklimaat

Kabinetsleden komen donderdag bijeen op het Catshuis om te praten met bedrijven over het vestigingsklimaat in Nederland. Naast premier Mark Rutte zijn onder anderen ministers…

Lees meer

Rutte: slachtoffers 1953 herinneren ons aan kracht van water

Ook premier Mark Rutte staat stil bij de Watersnoodramp, die woensdag precies zeventig jaar geleden plaatsvond. Volgens hem herinneren de 1836 slachtoffers die in Zeeland,…

Lees meer

ING kampt met storing bij internetbankieren

ING kampt sinds 10.00 uur met een storing bij het online bankieren. Zowel de website als de app is getroffen. Er zijn problemen bij het…

Lees meer

Inflatie daalt, maar boodschappen worden nog altijd duurder

De prijzen in de supermarkt zijn afgelopen maand opnieuw gestegen, ondanks dat de inflatie in januari is afgenomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer

Bijna helft van Oekraïense vluchtelingen in Nederland is aan het werk

Bijna de helft (48 procent) van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland had op 1 november 2022 werk. Dat betekent dat het  aantal vluchtelingen uit Oekraïne…

Lees meer