Boodschappen cadeau als inflatiecompensatie: ‘Ik wilde iets leuks doen voor mijn collega’s’
De hoge energiekosten en de peperdure boodschappen zorgen ervoor dat steeds meer mensen hun hoofd breken op de financiën. Om die reden pleit werknemersvakbond FNV ervoor de salarissen te laten meestijgen met de inflatie, maar niet alle werkgevers gaan daarin mee of zoeken naar een mooier alternatief om hun werknemers een steuntje in de rug te geven.
Zo gaf ondernemer Joost Toonders zijn werknemers de hele maand december alle boodschappen cadeau. Ook voor een uitgebreid diner tijdens Kerst of lekkere borrelhapjes tijdens Oudjaarsavond. "Ik wilde in december iets extra bijzonders doen voor mijn collega's. Toen dacht ik: hoe leuk zou het zijn als ik de boodschappen betaal. Mensen konden naar de bakker, slager of supermarkt gaan, terwijl het voor ze betaald werd."
De gratis boodschappen ziet Toonders als een soort compensatiemaatregel voor de inflatie. "En een maand lang gratis boodschappen heeft echt impact en levert een heleboel mooie momenten op. Ook voor de kinderen, man, vrouw of partner van collega's. Zij genieten de hele maand mee."
Lonen laten meestijgen met inflatie
Vakbond FNV ziet liever dat werkgevers iets doen aan het salaris van hun werknemers. "De lonen moeten meestijgen met de inflatie, anders kunnen mensen gewoon niet rondkomen", zegt Yasmin Ait Abderrahman, voorzitter van FNV Young & United in het WNL-programma Stand van Nederland: Generatie Next.
Werkgevers reageren daar niet altijd even enthousiast op, omdat zij ook met hoge kosten in hun maag zitten. "Werkgevers zeggen dat zij het niet kunnen betalen, maar zeker 40 procent van de werkgevers kan het zich veroorloven. Dat weten wij uit onderzoek", reageert Ait Abderrahman.
Toonders kijkt anders naar de situatie. "Wij moeten niet beginnen met links en rechts van alles van elkaar eisen en werkgever en werknemer tegenover elkaar plaatsen. We moeten beginnen met een stukje vertrouwen hebben in elkaars intenties."
Steeds meer aanmeldingen voor voedselpakketten
Niet iedere werknemer kreeg een maand lang zijn of haar boodschappen cadeau. Dat blijkt ook wel uit het feit dat steeds meer mensen zich bij het Rode Kruis melden voor voedselpakketten. "Daar maken wij ons zorgen over, want wij zien ook een hele nieuwe groep die naar ons toekomt", zegt hoofd nationale hulp bij het Rode Kruis Heleen van den Berg. Ze doelt op de groep mensen die gewoon een baan hebben, maar desondanks toch niet rondkomen.
Ze sprak onlangs met een vrouw van 45 jaar, die een zoontje van 9 jaar heeft. "Ze zei dat ze fulltime werkt, maar niet rond kan komen. Maar voor de voedselbank verdient zij honderd euro per maand teveel."
Van den Berg ziet ook de psychische klachten bij mensen toenemen, vaak omdat zij zich schamen voor hun slechte financiële problemen. "Je wil helemaal niet aan jezelf toegeven dat het even niet meer gaat", vertelt ze. "Wij horen ook dat er veel sprake is van suïcidale gedachtes, omdat mensen zeggen dat zij het echt niet meer zien zitten."
Je hebt een baan en een prima salaris, maar toch red je het financieel niet meer doordat je vaste lasten zó hard zijn gestegen. De inflatie raakt vooral millennials keihard. Wat zijn de gevolgen als de middenklasse in de problemen komt? Jill Bleiksloot onderzoekt het in de nieuwste aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next. Kijk deze aflevering nu hier terug, op NPO Start.