main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 januari 2023 — 15:44

Zorgen in Gelderland: toekomst molens op het spel door bezuiniging

De Molenfederatie Gelderland maakt zich grote zorgen over de molens in hun provincie. De provinciale subsidie voor molens en stoomgemalen wordt in 2024 stopgezet. Zonder dat geld dreigen draaiende molens stil te vallen en te verdwijnen, zegt voorzitter Jos Penninx. “Mensen zijn trots op hun molens. Geld is broodnodig.”

“De molen die achter mij staat, moet iedere week draaien”, zegt Penninx over een molen in Twello. “Als deze molen niet draait, zal hij heel snel vergaan en over een aantal jaren is deze mooie molen niet meer te zien.”

Penninx vindt molens in het straatbeeld onderdeel van de Nederlandse cultuur en waarschuwt dat cultureel erfgoed verloren dreigt te gaan. “Molens zijn niet alleen een symbool dat je in bijna ieder dorp ziet, een molen is ook vaak een ontmoetingspunt in een dorp”, zegt de voorzitter in Goedemorgen Nederland. “Dat zal een molen vooral zijn als hij draait.”

‘Niet meer houdbaar’

De subsidie in Gelderland werd jarenlang verstrekt voor onderhoud. Met de regeling ontvingen molenaars 2000 euro per jaar, meldt De Gelderlander. Maar “door de veranderingen in de begroting en de verwachte lagere eigen inkomsten moeten we bezuinigen”, schrijft Provincie Gelderland in een persbericht.

“We ondersteunen verschillende organisaties nu langere tijd met geld uit eenmalige inkomsten. Dat is in de toekomst niet meer houdbaar”, aldus de provincie.

Volgens Penninx maakt het provinciebestuur een grote fout. Volgens hem dreigt nu de kwaliteit van de 160 molens in Gelderland volgend jaar flink achteruit te gaan. Ook is één jaar tekort voor molenaars om een andere begroting op te stellen, zegt Penninx. “Veel moleneigenaren werken met plannen voor zes jaar. Dan gaat het om 12.000 euro, dat is een fiks bedrag.”

‘Onderdeel van Nederlandse cultuur’

Ook CDA-Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch begrijpt het besluit van Gelderland niet, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Molens zijn onderdeel van de Nederlandse cultuur. Ik kom altijd op voor de maakindustrie. Daar is dit ook onderdeel van.”

“We zijn zo’n rijk, welvarend land, dit laat je toch niet gebeuren?”, vraagt Amhaouch zich af. “Het maakt mij niet uit of de gemeente, provincie of Den Haag iets moet doen, maar als we deze bezuiniging ten koste laten gaan van de molens, zijn we niet goed bezig.”

Lees ook:

DENK wil alcohol in sportkantines verbieden: ‘Dit is stemmingmakerij’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer