main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 20 januari 2023 — 20:35

Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming ziet verruwing in omgang met huisdieren door economische crisis

De manier waarop mensen met huisdieren omgaan verhardt. Dat zegt Marc Jacobs, hoofd van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). Als oorzaak wijst hij de stand van het land aan. “We hebben een gierende inflatie, de prijzen worden steeds hoger, mensen weten niet meer hoe ze rond moeten komen. En dat zien we ook terug in een zekere verruwing van de mensen met wie we omgaan”, zegt hij in het WNL-radioprogramma Het Misdaadbureau.

De LID komt in actie nadat zij meldingen ontvangen van dieren in nood, bij onder andere meldpunt 144. Ook voert de LID routinecontroles uit bij onder andere dierenwinkels, -pensions en fokkers of handelaren, maar ook bedrijven die dieren houden, zoals bij asielen.

Uit nieuws dat Het Misdaadbureau eerder vrijdag publiceerde blijkt dat het aantal meldingen over verwaarloosde, mishandelde of gewonde dieren in de afgelopen drie jaar explosief is toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waar het WNL-programma inzage in kreeg. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt toezicht op bedrijfsmatige houders van dieren. Ook bij de landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming was een stijging van 13 procent. In 2022 kregen zij 4250 meldingen, in 2019 waren dat er nog 3754.

‘Vaak pittige rekeningen’

Tijdens inspecties merkt de LID deze zogenoemde verruwing. Omdat mensen moeilijk rond kunnen komen, zullen ze keuzes moeten maken. Wil je je geld aan je dier uitgeven, of lukt dat niet? “Zeker als dat dier naar de dierenarts moet, dat zijn vaak ook pittige rekeningen die je voor je oren krijgt. Dan schiet dat er wel eens bij in”, legt hij uit. “En dan wordt een kat, of een paard of een vis, wat meer verwaarloosd.”

En niet alleen dieren moeten het dan ontgelden. “Op het moment dat een inspecteur aan komt bellen, dan merken wij toch wel in de praktijk dat er vaker wat ruwer met ons omgegaan wordt”, zegt Jacobs. “De lontjes zijn wat korter, er wordt wat makkelijker gegrepen naar scheldwoorden.”

Jacobs benadrukt wel dat de LID vanwege diens functie alleen maar ziet waar het misgaat. “Het meeste gaat natuurlijk goed. Maar daar waar wij komen, zien we die verandering. Dat leidt nog niet tot hele grote incidenten, maar we zien het wel plaatsvinden.”

De politie ziet stabiliteit in de cijfers qua verwaarlozing in het afgelopen jaar, zegt Anouk Duijnker, operationeel specialist dierencriminaliteit. “Maar het is wel zo dat als mensen minder geld hebben, ze eerder zorg uitstellen. En dat er dus eerder een dier in een verwaarloosde staat terechtkomt, of minder voer krijgt omdat het niet te betalen is”, onderschrijft ze de eerdere woorden van Jacobs.

Heb jij een vraag, tip of verhaal? Stuur deze dan in een audiobericht op WhatsApp naar de redactie van Het Misdaadbureau op 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten vol goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

Het reisadvies voor Frankrijk gaat van groen naar geel. Dat betekent dat reizen naar Frankrijk mogelijk is, maar dat reizigers in het hele land extra…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer

RIVM en TNO vragen om beleid tegen groeiende werkstress

Gezondheidsinstituut RIVM en organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO adviseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvullend beleid te bedenken tegen de toenemende druk op…

Lees meer