main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 januari 2023 — 09:52

DENK wil alcohol in sportkantines verbieden: ‘Dit is stemmingmakerij’

Na een zware sportwedstrijd lekker met teamgenoten genieten van een biertje. Dat doen we niet meer als het aan DENK in Amsterdam ligt. De politieke partij wil namelijk alcohol verbieden bij sportverenigingen.

Dat DENK het liefst vandaag nog bier of wijn van de menukaart in sportkantines schrapt heeft te maken met het WK in Qatar. Daar werd tijdens het toernooi in geen elk stadion alcohol geschonken en volgens DENK-fractievoorzitter in Amsterdam Shehr Khan is dat ook direct de reden dat het eindtoernooi zo rustig verliep, zonder rellen.

Daarom heeft de fractie de wethouder gevraagd om te kijken hoe alcohol te verbieden is. Voor een veilige en sportieve sfeer voor de nieuwe generatie, luidt het motief.

‘Stemmingmakerij’

Voorzitter van amateurvoetbalvereniging AFC Brian Speelman verbaast zich hierover. “Volgens mij is dit een beetje stemmingmakerij”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Voetbal en ook sport in het algemeen is iets wat mensen graag doen. De hele week werken ze hard en in het weekend gaan zij naar de sportvereniging toe. Daar is sport een belangrijk onderdeel van, maar ook het hele sociale gebeuren. Dat houdt ook in dat je na de wedstrijd gewoon een drankje met elkaar drinkt.”

Speelman zegt dat zijn clubleden na de wedstrijd graag een drankje erbij pakken, maar hij verzekert: “Om tien uur ’s ochtends staan hier geen mensen langs de zijlijn met een biertje. Dat is absoluut onzin.” De voorzitter zegt dat er bij AFC goed wordt opgelet of er al dan niet sprake is van overmatig alcoholgebruik. “En het clubhuis sluit ook een paar uur na de wedstrijden.”

‘Functie van kerk overgenomen’

Volgens sportjournalist Toine van Peperstraten heeft niet alleen het alcoholverbod het WK in Qatar rustig doen verlopen. Ook het feit dat er geen drugs werd gedaan speelde daar een rol in. “Dat wordt op dit moment in voetbalstadions ontzettend veel gebruikt. Dus daarom loopt het daar nog wel eens uit de hand.”

Voor “recreatievoetbal” houdt Van Peperstraten er een andere mening op na. “Vooral ook de functie die het heeft. Het biertje na afloop is veel meer dan alleen maar even het drankje. Het is ook het sociale gebeuren. Het heeft in zekere zin de functie van de kerk overgenomen.”

De sportjournalist denkt dat er nog een stap tussen het volledig uitbannen van alcohol zit. “Bijvoorbeeld een alcohol vrij biertje.” Uiteindelijk concludeert Van Peperstraten toch dat alcohol “niet goed” is. “Over 50 jaar praten wij hier net zo over als wij nu over roken praten.”

Lees ook: 

Weer meer mensen kruipen met alcohol op achter het stuur: ‘Meer en strenger controleren’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Wie snel wat kilo’s kwijt wil of spiermassa wil kweken, kan terecht op de zwarte markt waar een levendige handel bestaat in illegale, gevaarlijke afslankpillen en anabolen. Een zeer lucratieve business voor criminelen. Lopen dealers vaak tegen de lamp? En welk risico nemen de gebruikers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met:

  • Martin Kooijman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Hoogleraar Sport en Techt Marjan Olfers
  • Onderzoeksjournalist van WNL Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en probeert zelf illegale afslankthee te kopen.

Luister nu naar de podcast!

Elke vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp

Te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Kabinet onderzoekt ‘Vliegende Brigade’ voor opruimen drugsafval

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) onderzoekt of het mogelijk is een speciale ‘vliegende brigade’ op te richten om boeren en tuinders te helpen bij…

Lees meer

Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is…

Lees meer

Hof geeft Volt gelijk: partij mocht Gündoğan uit fractie zetten

Het gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen…

Lees meer

OM verdenkt tieners van doodslag in vereniging Haagse snackbarbaas

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tieners die eerder zijn opgepakt voor het doodsteken van een Haagse snackbareigenaar van doodslag in vereniging en openlijke geweldpleging….

Lees meer

Rode Kruis en Islamitische Stichting Nederland ontvangen ruim 3 miljoen euro aan donaties voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en…

Lees meer

EU-experts: Russische nepnieuwscampagne lijkt op aanloop invasie

Rusland heeft, net als in de aanloop naar eerdere grote offensieven, de verspreiding van misleidende informatie over Oekraïne opgevoerd. Die waarneming van EU-deskundigen baart zorgen,…

Lees meer

Erdogan kondigt noodtoestand af, dodental Turkije en Syrië boven de 5000

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag….

Lees meer

ACM doet onderzoek bij Vattenfall, Eneco en Essent naar administratie prijsplafond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dinsdag onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven wil de toezichthouder…

Lees meer

Renske Leijten: nieuwe toeslagenbelofte regering heel ernstig

De belofte van staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) dat voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…

Lees meer