main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 januari 2023 — 14:53

Staatssecretaris Heijnen: ‘Lijkt sprake van zweem van geheimzinnigheid rond WEF’

Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen hekelt het wantrouwen over het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Volgens de bewindsvrouw vinden er tijdens de mondiale netwerkbijeenkomst belangrijke gesprekken plaatst tussen politici, het bedrijfsleven en organisaties.

“Je merkt dat er in Nederland best wel veel onduidelijkheid is over wat er nou allemaal gebeurt op het World Economic Forum. Er lijkt bijna sprake van een soort zweem van geheimzinnigheid”, zegt Heijnen (CDA) in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik ben er vorig jaar geweest en het kwam niet overeen met het beeld dat ik had.”

Ook dit jaar is Heijnen in Davos. “Op het WEF komen ministers samen, maar ook directeuren van bedrijven, mensen van maatschappelijke instellingen, zoals de directeur van het Wereld Natuur Fonds”, zegt Heijnen, die het belangrijk vindt om uit te leggen hoe het er op het WEF in de praktijk aan toegaat.

“Wat we daar bespreken zijn uitdagingen waar wij met z’n allen voor staan. Heel veel problemen stoppen niet aan de grens van Nederland. Je moet dus ook nadenken over hoe je samen tot goede oplossingen komt.”

Milieu en grondstoffen

Naast Heijnen zijn ook onder meer premier Mark Rutte en ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Sigrid Kaag (Financiën) in Davos. Heijnen: “Ik ben daar vanuit mijn portefeuilleonderdeel milieu. We hebben de grote uitdaging om een circulaire economie te organiseren. We moeten 900.000 extra woningen bouwen. Daar hebben we grondstoffen voor nodig en ik heb daar hier gesprekken over.”

Ook praat ze over grondstoffen die nodig zijn voor het maken van batterijen voor elektrische auto’s. “In Nederland zijn we ook goed op het gebied van duurzame mobiliteit, alles wat te maken heeft met elektrische auto’s. Maar ook daar hebben we grondstoffen voor nodig”, aldus Heijnen.

Premier Rutte neemt in Davos, waar hij gisteren arriveerde, deel aan drie gesprekssessies, onder meer over de oorlog in Oekraïne en energietransformatie, zei een woordvoerder van de premier woensdag. Verder heeft Rutte een hele reeks ontmoetingen met andere regeringsleiders en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, aldus zijn woordvoerder.

Begripsvorming

Volgens econoom van ING Marieke Blom is het World Economic Forum niet de plek waar zaken daadwerkelijk worden uitonderhandeld. “Het is veel meer een plek waar mensen van elkaar proberen te begrijpen waar ze mee bezig zijn. Er zijn tal van panelgesprekken, waar verschillende invalshoeken worden bedacht.”

Blom: “De politici en bedrijfsleiders op het WEF proberen te ontdekken wat ze voor elkaar moeten krijgen en wat de gevolgen zijn. Die begripsvorming is heel erg belangrijk.”

Lees ook: 

Han ten Broeke: WEF superefficiënt voor bewindspersonen en bedrijfsleven

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: defensieminister Ruben Brekelmans bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
  • Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) over Nederlandse drones voor Oekraïne
  • Voormalig PvdA-politicus Rob Oudkerk maakt zich zorgen over fusiepartij GroenLinks/PvdA
  • NSC-Kamerlid Merlien Welzijn en Arno Visser van Bouwend Nederland over de wooncrisis
  • Amerika-correspondent Michiel Vos over de jonge jaren van Donald Trump

Luister nu de aflevering terug als podcast!

Lachgasgebruik onder volwassen afgenomen

Het gebruik van lachgas is het afgelopen jaar opnieuw gedaald, meldt het Trimbos-instituut op basis van de uitkomsten van de jaarlijkse gezondheidsenquête die het uitvoert…

Lees meer

Veldkamp: EU legt Iran extra sancties op

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn maandag akkoord gegaan met extra sancties voor Iran. Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp had de sancties al aangekondigd…

Lees meer

Gelderse coalitie wil nu tempo maken met doortrekken A15 naar A12

Nu de Raad van State na een jarenlange juridische procedure toestemming heeft gegeven, moet de snelweg A15 “zo snel mogelijk” worden doorgetrokken naar de A12….

Lees meer

Verdachte moord Gino: jongen gedood om hem tot zwijgen te brengen

Donny M., verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 9-jarige Gino van der Straeten, heeft maandag bij de rechtbank in Maastricht verklaard dat…

Lees meer

BBB: kabinetsstandpunt NAVO-toetreding Oekraïne ‘veel te voorbarig’

Het is “niet oké” om vooruit te lopen op een NAVO-lidmaatschap van Oekraïne, zegt Henk Vermeer, buitenlandwoordvoerder van BBB, in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Steeds meer Nederlanders doen het, is sparen op een buitenlandse rekening voordeliger?

Deze week maakt de Europese Centrale Bank (ECB) naar alle verwachting bekend dat de rentestand daalt met 0,25 procent. Dat betekent dat mogelijk nog meer…

Lees meer

Kun je nog wel koopjes vinden bij de kringloop? ‘Prijzen zijn omhooggegaan’

De tijd dat tweedehands een stoffig imago had, is al lang voorbij. Twintigers en dertigers struinen kringloopwinkels, vintage markten en platenzaken massaal af in de…

Lees meer