Nooit meer taart op de werkvloer? ‘Het is net zo schadelijk als meeroken’
“Taart meenemen naar werk om je verjaardag te vieren is net zo schadelijk als passief meeroken met collega’s.” Dat stelt professor Susan Jebb, voorzitter van het Britse voedingsbureau Food Standards Agency in The Times. Verdwijnt deze trakteertraditie straks uit de Nederlandse samenleving?
Voor Nederlanders lijkt het niet meer dan logisch: als je jarig bent, trakteer je je familie, vrienden, klasgenoten of collega’s op taart of iets lekkers. Maar volgens de Britse gezondheidsexpert dwing je met deze traditie mensen om ongezond en zoetig te eten. Dat hoopt Jebb met spoed uit te bannen.
Volgens de gezondheidsexpert onderschatten wij de invloed die wij hebben op onze directe omgeving, bijvoorbeeld als iemand taart op tafel zet om een verjaardag te vieren. “Als er geen taart is, ga ik het ook niet eten. Maar als iemand cake op tafel zet, dan kun je vaak de verleiding niet weerstaan”, zegt Jebb.
‘Betuttelend’
“Ik vind het vreselijk betuttelend. Moeten volwassen mensen nou echt heropgevoed worden?”, reageert universitair docent internationaal strafrecht aan de UvA Marieke de Hoon bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Desondanks vindt De Hoon het goed dat bedrijven wat alerter worden op gezondere levensstijl. “Bij ons op de faculteit is er een beleid dat als er een receptie of borrel bij ons is, ook de non-alcoholische opties goed zichtbaar zijn. En dat er ook vegetarische hapjes zijn.” Maar om taart trakteren te reguleren? “Dat gaat wel heel ver”, vindt de universitair docent.
Ook rechtsgeleerde Afshin Ellian vindt dat taart eten op iemands verjaardag er gewoon bij hoort. “Het is een van de mooie tradities in Nederland”, zegt hij. “Een verjaardag vieren en op het werk trakteren is ook helemaal niet iets wat de werkgever doet, maar de jarige zelf.” Een werkgever die zijn werknemer zou verbieden gebakjes mee te nemen en bijvoorbeeld te sommeren wortels of komkommers uit te delen, dat vindt Ellian “absurd”.
Overgewicht
Jebb legt in deze kwestie toch de verantwoordelijkheid bij werkgevers, die er meer aan zouden moeten doen hun werknemers te stimuleren gezonder te eten. Want de cijfers liegen er niet om. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat ongeveer de helft van de volwassenen in 2021 met overgewicht te kampen heeft. In 14 procent van de gevallen is er zelfs sprake van obesitas.
Om die reden trekken ook Nederlandse diëtisten aan de bel. “Grootste euvel om ons eetgedrag aan te passen, is de verleiding. Op heel veel plekken is er ongezond eten om ons heen”, zegt diëtist Lenny Versteegden tegen het Algemeen Dagblad.
Richtlijnen opstellen rondom traktaties zou een stap in de goede richting zijn, denkt Versteegden. Bijvoorbeeld afspreken om met minder zoetige traktaties op de proppen te komen. Zij adviseert eten met slagroom of vette crèmes over te slaan en vaker te kiezen voor iets met vruchten. Een andere optie is een maandelijkse gezamenlijke traktatie op taart, in plaats van zoetigheid op tafel bij iedere verjaardag.
Lees ook:
Dagelijks frisdrank drinken ‘is normaal’ voor jongeren: ‘Suikertaks noodzakelijk’
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?
- Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
- Mark van den Anker van wepublic
- Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
De verkoop van nieuwe bestelbusjes in Nederland is fors toegenomen, terwijl elektrische varianten minder gewild zijn. In de eerste negen maanden van het jaar zijn bijna…
Lees meerDe NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…
Lees meerNS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…
Lees meerTijdenlang werden ze verafschuwd, maar de laatste jaren lopen jongeren letterlijk weg met Crocs. De plastic klompen in felle kleuren zijn echter een doorn in…
Lees meerHet razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…
Lees meerDe wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…
Lees meerDe Tweede Kamer is sinds vrijdag met herfstreces, maar volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen wordt er nog steeds gewerkt. “Er zijn zelfs…
Lees meerDe nieuwe Quote 500 staat vol records. Zo bedraagt het gemiddeld vermogen van de rijke Nederlanders op de lijst voor het eerst meer dan een…
Lees meerChina produceert in rap tempo spotgoedkope elektrische auto’s. Ideaal, zou je denken, maar de Europese auto-industrie dreigt weggevaagd te worden én het is nog maar…
Lees meerMark Rutte heeft zijn eerste vier weken als secretaris-generaal van de NAVO achter de rug. Volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen maakt de…
Lees meerIn hoeverre mag je iemand ontslaan vanwege te dik zijn? Een buschauffeur die niet meer achter het stuur past of iemand bij de kinderopvang die…
Lees meerHet is bezopen dat asiel en migratie de basis van het kabinet vormen. Dat zegt voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs. ”Terwijl er zoveel…
Lees meerVolgens het kabinet is er sprake van een asielcrisis, maar het aantal asielaanvragen in Nederland is afgelopen zomer gedaald. Is dit goed of slecht nieuws…
Lees meerNiet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…
Lees meerDe horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…
Lees meer