Nooit meer taart op de werkvloer? ‘Het is net zo schadelijk als meeroken’
"Taart meenemen naar werk om je verjaardag te vieren is net zo schadelijk als passief meeroken met collega's." Dat stelt professor Susan Jebb, voorzitter van het Britse voedingsbureau Food Standards Agency in The Times. Verdwijnt deze trakteertraditie straks uit de Nederlandse samenleving?
Voor Nederlanders lijkt het niet meer dan logisch: als je jarig bent, trakteer je je familie, vrienden, klasgenoten of collega's op taart of iets lekkers. Maar volgens de Britse gezondheidsexpert dwing je met deze traditie mensen om ongezond en zoetig te eten. Dat hoopt Jebb met spoed uit te bannen.
Volgens de gezondheidsexpert onderschatten wij de invloed die wij hebben op onze directe omgeving, bijvoorbeeld als iemand taart op tafel zet om een verjaardag te vieren. "Als er geen taart is, ga ik het ook niet eten. Maar als iemand cake op tafel zet, dan kun je vaak de verleiding niet weerstaan", zegt Jebb.
'Betuttelend'
"Ik vind het vreselijk betuttelend. Moeten volwassen mensen nou echt heropgevoed worden?", reageert universitair docent internationaal strafrecht aan de UvA Marieke de Hoon bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Desondanks vindt De Hoon het goed dat bedrijven wat alerter worden op gezondere levensstijl. "Bij ons op de faculteit is er een beleid dat als er een receptie of borrel bij ons is, ook de non-alcoholische opties goed zichtbaar zijn. En dat er ook vegetarische hapjes zijn." Maar om taart trakteren te reguleren? "Dat gaat wel heel ver", vindt de universitair docent.
Ook rechtsgeleerde Afshin Ellian vindt dat taart eten op iemands verjaardag er gewoon bij hoort. "Het is een van de mooie tradities in Nederland", zegt hij. "Een verjaardag vieren en op het werk trakteren is ook helemaal niet iets wat de werkgever doet, maar de jarige zelf." Een werkgever die zijn werknemer zou verbieden gebakjes mee te nemen en bijvoorbeeld te sommeren wortels of komkommers uit te delen, dat vindt Ellian "absurd".
Overgewicht
Jebb legt in deze kwestie toch de verantwoordelijkheid bij werkgevers, die er meer aan zouden moeten doen hun werknemers te stimuleren gezonder te eten. Want de cijfers liegen er niet om. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat ongeveer de helft van de volwassenen in 2021 met overgewicht te kampen heeft. In 14 procent van de gevallen is er zelfs sprake van obesitas.
Om die reden trekken ook Nederlandse diëtisten aan de bel. "Grootste euvel om ons eetgedrag aan te passen, is de verleiding. Op heel veel plekken is er ongezond eten om ons heen", zegt diëtist Lenny Versteegden tegen het Algemeen Dagblad.
Richtlijnen opstellen rondom traktaties zou een stap in de goede richting zijn, denkt Versteegden. Bijvoorbeeld afspreken om met minder zoetige traktaties op de proppen te komen. Zij adviseert eten met slagroom of vette crèmes over te slaan en vaker te kiezen voor iets met vruchten. Een andere optie is een maandelijkse gezamenlijke traktatie op taart, in plaats van zoetigheid op tafel bij iedere verjaardag.