main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 januari 2023 — 14:22

Han ten Broeke: WEF superefficiënt voor bewindspersonen en bedrijfsleven

Volgens geopolitiek deskundige Han ten Broeke is het World Economic Forum (WEF) in Davos een “superefficiënte manier” voor bewindspersonen om ambtsgenoten en het bedrijfsleven te spreken en hangt er volledig ten onrechte een zweem van samenzwering rond de mondiale netwerkbijeenkomst.

Vandaag reizen premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) naar Davos, kort na een bezoek aan de Amerikaanse president Joe Biden in Washington. Rutte neemt deel aan drie gesprekssessies, onder meer over de oorlog in Oekraïne en energietransformatie, zegt een woordvoerder van de premier.

Verder heeft Rutte een hele reeks ontmoetingen met andere regeringsleiders en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. Hij keert donderdag aan het begin van de avond weer terug. Ook ministers Sigrid Kaag (Financiën) en Kajsa Ollongren (Defensie) reizen deze dag naar de 53 editie van het WEF.

Daar komen regeringsleiders, ministers, maatschappelijke organisaties, journalisten en topmensen van het bedrijfsleven een week per jaar bijeen. Er zijn toespraken, conferenties en sessies, maar er wordt vooral ook genetwerkt.

Klaus Schwab ‘uit James bond-film’

“Iemand heeft ooit gezegd dat Klaus Schwab, de Duitser die het WEF leidt en slecht Engels spreekt, er een beetje uitziet alsof hij uit een James Bond-film is weggelopen. Dat versterkt het beeld dat dit een soort mondiale samenzwering is van de elite, een soort poppenspelers, die bepalen wat er in de wereld gaat gebeuren”, zegt Ten Broeke, directeur politieke zaken van The Hague Centre for Strategic Studies, in Goedemorgen Nederland.

Ook Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet gaat vandaag naar het WEF, naar eigen zeggen “om onderzoek te doen en verslag uit te brengen”. Ten Broeke begrijpt de verdachtmakingen niet. “The Great Reset, die Schwab in 2020 aankondigde, is een soort complottheorie geworden. Volkomen ten onrechte, want je kunt precies nalezen wat er wordt gezegd en dat kun je ook zien, want er is ieder zaaltje een livestream.”

Tekst gaat verder onder tweet 

Niet alleen uit rechtse maar ook uit linkse hoek is er kritiek op het WEF. “Maar dan over de inhoud”, reageert GroenLinks-Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet. “Je wil dat het niet altijd gaat over het behouden van de gevestigde belangen, maar ook over de energietransitie. We moeten echt grote veranderingen doormaken met elkaar.”

Kabinetsdelegatie ‘groot’

Volgens Ellemeet kan het World Economic Forum “daaraan bijdragen”. Ze is dan ook geen tegenstander van de bijeenkomst in de Zwitserse skiplaats. “Je moet ieder netwerk aangrijpen om met de progressieve, Westerse landen te bespreken hoe we minder afhankelijk worden van Russisch gas en hoe we ervoor zorgen dat we veilig blijven als Europa.”

Wel noemt ze de kabinetsdelegatie “groot”. Naast Rutte, Hoekstra, Kaag en Ollongren gaan ook ministers Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur. Ellemeet: “We hebben heel veel dingen die spelen, moeten we nu zeven bewindspersonen daarheen sturen, of kan het niet wat kleiner?”

‘Superefficiënt’

“Het is superefficiënt om in drie dagen iedereen tegen te komen”, reageert Ten Broeke. Dat de bewindspersonen in Davos ook spreken met het internationale bedrijfsleven, vindt hij goed. “Grootkapitaal is grootkapitaal omdat wij in een wereld leven waarin wij als consumenten heel graag producten afnemen die over de hele wereld worden gemaakt.”

“Microsoft, Pfizer, Apple, dat soort bedrijven zijn op het WEF. Ik vind het van belang dat bedrijfsleiders van dit soort bedrijven, die veel invloed kunnen uitoefenen, in de openbaarheid met regeringsleiders en academici spreken. Dat doen ze in Davos”, aldus Ten Broeke.

Lees ook: 

Waarom is het World Economic Forum een voedingsbodem voor complottheorieën?

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: defensieminister Ruben Brekelmans bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
  • Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) over Nederlandse drones voor Oekraïne
  • Voormalig PvdA-politicus Rob Oudkerk maakt zich zorgen over fusiepartij GroenLinks/PvdA
  • NSC-Kamerlid Merlien Welzijn en Arno Visser van Bouwend Nederland over de wooncrisis
  • Amerika-correspondent Michiel Vos over de jonge jaren van Donald Trump

Luister nu de aflevering terug als podcast!

Lachgasgebruik onder volwassen afgenomen

Het gebruik van lachgas is het afgelopen jaar opnieuw gedaald, meldt het Trimbos-instituut op basis van de uitkomsten van de jaarlijkse gezondheidsenquête die het uitvoert…

Lees meer

Veldkamp: EU legt Iran extra sancties op

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn maandag akkoord gegaan met extra sancties voor Iran. Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp had de sancties al aangekondigd…

Lees meer

Gelderse coalitie wil nu tempo maken met doortrekken A15 naar A12

Nu de Raad van State na een jarenlange juridische procedure toestemming heeft gegeven, moet de snelweg A15 “zo snel mogelijk” worden doorgetrokken naar de A12….

Lees meer

Verdachte moord Gino: jongen gedood om hem tot zwijgen te brengen

Donny M., verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 9-jarige Gino van der Straeten, heeft maandag bij de rechtbank in Maastricht verklaard dat…

Lees meer

BBB: kabinetsstandpunt NAVO-toetreding Oekraïne ‘veel te voorbarig’

Het is “niet oké” om vooruit te lopen op een NAVO-lidmaatschap van Oekraïne, zegt Henk Vermeer, buitenlandwoordvoerder van BBB, in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Steeds meer Nederlanders doen het, is sparen op een buitenlandse rekening voordeliger?

Deze week maakt de Europese Centrale Bank (ECB) naar alle verwachting bekend dat de rentestand daalt met 0,25 procent. Dat betekent dat mogelijk nog meer…

Lees meer

Kun je nog wel koopjes vinden bij de kringloop? ‘Prijzen zijn omhooggegaan’

De tijd dat tweedehands een stoffig imago had, is al lang voorbij. Twintigers en dertigers struinen kringloopwinkels, vintage markten en platenzaken massaal af in de…

Lees meer