Havermelk en gembershotjes, maar millennial is niet per se gezonder
Een half uur hardlopen, drie keer per week naar de sportschool: voor de gemiddelde millennial die gezond wil zijn, lijken deze activiteiten veel te saai. Zo geloven sommigen heilig in de gezondheidsvoordelen van een ijsbad en het iedere dag drinken van een groene smoothie. De supermarkten liggen bovendien vol met producten die aan deze gezonde levensstijl moeten bijdragen zoals havermelk en gembershotjes. En uiteraard moet dit alles bijgehouden worden in een app. Maar maakt dat de millennials ook gezonder dan hun voorouders? Presentatrice Elif Isitman zoekt het uit in het WNL-programma Stand van Nederland: Generatie Next.
Volgens hoogleraar economie en marketing Bart Bronnenberg is het gezonder willen leven vooral onderdeel van de tijdsgeest. "Omdat het voorradig is, en omdat er ook maatschappelijke discussie is over duurzaam en gezond, lijkt het zo dat de millennials, die onbevangener zijn en dat aanbod zien, dat gewoon kopen. Veel van de babyboomers die gewend zijn geraakt aan de gevestigde merken van de jaren 80, doen dat veel minder."
Het gedrag van de millennial wordt dus voor een groot deel beïnvloed door het aanbod. "Daarmee zie je ook dat millennials en hun ouders waarschijnlijk niet zo wezenlijk anders zijn in hun voorkeur, maar meer anders zijn in hun ervaringen. Ze hebben gewoon een ander pad doorlopen dat in de jaren 80 gewoon veel minder aanbod had dan nu."
'Bij de groep horen'
Dat onderschrijft gedragspsycholoog Dané Mulder. "Het is zo met de generaties dat er steeds meer aandacht naar gezondheid is gegaan. Er komt veel meer kennis over, dus er is ook steeds veel meer in de (sociale) media", legt ze uit. "Daardoor gaan mensen er automatisch eerder naar kijken en de behoefte om het op te zoeken wordt ook sterker." Als steeds een grotere groep smartwatches gebruikt, denk je: misschien moet ik dat ook doen, want het zal wel goed voor je zijn, legt Mulder uit. "Dus er zit een combinatie in van grip krijgen ergens op, versus bij de groep willen horen."
Maar werkt het ook? Opvallend is juist dat millennials iets minder groente en fruit eten en iets meer hartige snacks dan hun voorouders, ziet onderzoeker aan Tilburg University Nynke van der Laan. Ook had 21 procent van de generatie boomers overgewicht toen zij tussen de 20 en 30 jaar oud waren. Bij de huidige twintig- en dertigers is dat aantal bijna verdubbeld: 39 procent.
"Het is natuurlijk ook zo dat niet alle producten die millennials leuk vinden gezonder zijn", vult Bronnenberg aan. "Millennials drinken ook 'craftbeer' met hogere alcoholpercentages en ambachtelijk gemaakte chips die vaak wat vetter is." De (dure) levensstijl van millennials voor een gezond lichaam, blijkt dus niet per se effectief.
Goede voornemens in het nieuwe jaar zijn voor millennials passé. Het hele jaar door werkt de jongere generatie aan een gezonde levensstijl. Maar levert dit echt wat op? Is deze generatie daadwerkelijk zoveel gezonder dan de voorgaande generaties? Elif Isitman gaat op onderzoek uit in Stand van Nederland: Generatie Next. Kijk deze aflevering nu hier terug, op NPO Start.