Wordt er meer gestolen door de invoer van zelfscankassa’s?
Zelfscankassa's in supermarkten, ze lijken het walhalla voor winkeldieven - maar is dat wel zo? En zo ja, waarom gaan supermarkten dan toch stug door met het vervangen van kassières voor computers? Dat vraagt luisteraar Bente uit Utrecht zich deze week af en de redactie van Het Misdaadbureau zoekt het uit.
"Bij een zelfscan heb je zelf in de hand wat je wel en niet scant. Vaak zijn er tien tot twaalf van dit soort kassa's naast elkaar geplaatst en maar twee medewerkers die vervolgens de klanten controleren," legt onderzoeksjournalist van WNL Noa van Oostrom uit. "Deze medewerkers controleren alleen steekproefsgewijs." Ondanks dat stelen hierdoor makkelijk lijkt, zijn harde cijfers hierover niet bekend. "Vaak komen supermarkten er pas achter hoeveel er gestolen is bij het tellen van de voorraad."
Maar als het dan zo onduidelijk is hoeveel er wordt gestolen - en of dat inderdaad meer is - waarom gaan supermarkten dan toch gestaag door met het plaatsen van zelfscans? "Het lijkt erop dat de nadelen tegen de voordelen opwegen." Met andere woorden: de zelfscankassa's brengen voldoende geld in het laadje omdat er tegelijkertijd op personeelskosten kan worden bezuinigd.
Heb jij ook een vraag, tip of verhaal? Stuur deze dan in een audiobericht op WhatsApp naar de redactie van Het Misdaadbureau op 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!
Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.
Scan de QR-code om dit nummer op te slaan: