Generaal buiten dienst maant Westerse leider tot haast: hak knopen door over steun aan Oekraïne
Westerse leiders moeten haast maken met het doorhakken van knopen over de steun aan Oekraïne. Dat zegt generaal buiten dienst Mart de Kruif. Hij vindt dat het Westen Kiev moet voorzien van zwaardere (offensieve) wapens, vooral tanks. "Het is hard nodig dat je nu besluiten neemt, want over een week of zes begint de oorlog weer volop", zegt De Kruif in Goedemorgen Nederland.
Volgens een woordvoerder van Downing Street 10 wil Engeland tanks sturen naar Oekraïne, meldde de Financial Times woensdag. Daarmee zou Engeland het eerste land zijn dat dat doet. Volgens De Kruif neemt de druk op andere landen toe om het Britse voorbeeld te volgen, maar vooral in Berlijn zijn de twijfels groot.
"Ook Polen en Finland hebben gezegd dat ze willen leveren. Maar wat je niet wil is dat je honderd tanks krijgt, in groepen van tien. Ze hebben allemaal hun eigen munitie, eigen reserveonderdelen en eigen opleiding die er voor nodig is. Je wil het zo simpel mogelijk houden en dan kom je op de Leopard uit." Omdat die tank van Duitse makelij is, moet Berlijn toestemming geven voor het gebruik.
Maar binnen de Duitse coalitie is onenigheid over het leveren van tanks aan Oekraïne. Vanwege het Duitse oorlogsverleden is de SPD, de partij van bondskanselier Olaf Scholz, van oudsher terughoudend, zegt De Kruif "Die Grünen zijn voor, de politieke discussie is nu binnen de SPD aan de gang". Die twee partijen vormen samen met de liberale FDP de coalitie.
De tijd begint te dringen, waarschuwt De Kruif. "Het is niet zo dat je iemand even de sleutels van een tank geeft en je hem kunt bedienen. Je moet mensen opleiden."
Tank beslissend
Hoewel de tank voor de oorlog in Oekraïne door sommige experts als een wapen van het verleden werd bestempeld, zijn ze voor Kiev van levensbelang. De Kruif: "Elke oorlog wordt beslist op de grond, want daar wonen mensen. En oorlog gaat tussen mensen, niet tussen vliegtuigen. Oekraïne is heel sterk afhankelijk van tanks."
Hij benadrukt dat Kiev daarnaast volledig afhankelijk is van Westerse steun. "We zien dat deze oorlog heel veel personeel en materieel heeft gekost. Rusland kan voor een groot deel uit eigen arsenaal aanvullen. Oekraïne heeft geen industrie en kan dat niet. Ze zijn afhankelijk van aanvoer uit het buitenland."
Begin deze week deed de Nederlandse luitenant-generaal Nico Tak, die vandaag het bevel krijgt over de flitsmacht van de NAVO aan het Oostfront, een soortgelijke oproep aan Westerse leiders. "We geven Oekraïne genoeg spullen om niet te verliezen, maar niet genoeg om te winnen", zei hij in De Telegraaf.
Tak spreekt van “een gevaarlijk grijs gebied”. Als van die status quo te lang sprake blijft, dreigt Oekraïne alsnog de oorlog te verliezen, waarschuwde hij.
Rusland schudt kaarten
Ondertussen zijn binnen het Russische minister van Defensie de kaarten opnieuw geschud. Legerchef Valeri Gerasimov krijgt de leiding over de troepen in Oekraïne, meldde het ministerie van Defensie in Moskou woensdag. Zijn benoeming moet de militaire operaties in Oekraïne "effectiever" maken.
"Dit duidt op gerommel binnen Het Kremlin", reageert De Kruif. "Volgens mij zijn ze het er niet over eens hoe ze de oorlog moeten aanvliegen." In Oekraïne vechten namens Rusland de Tsjetsjenen, de Wagnergroep, een Russisch huurlingenleger, en het Russische leger. "Het lijkt erop alsof hun operaties niet op elkaar zijn afgestemd."
"Kennelijk heeft Poetin nu gezegd: ik ga nu mijn Commandant der Strijdkrachten, want dat is Gerasimov, het hele theater van Oekraïne geven, met de autoriteit om alles op elkaar af te stemmen", zegt De Kruif.
'Oorlog houdt aan'
Volgens de generaal buiten dienst staat Gerasimov bekend als een aanhanger van de Russische doctrine, de Russische denkwijze over oorlogsvoering. "Hij is ook een vertrouweling van Poetin. Als je Poetin op tv ziet, zie je vaak ook Gerasimov in beeld. Zijn aanstelling betekent dat Poetin nog meer deze oorlog naar zijn hand probeert te zetten, omdat het niet goed gaat."
De Kruif ziet voorlopig geen licht aan het einde van de tunnel voor Oekraïne. "Het komend jaar gaan blijven we een hele heftige oorlog zien, als de grond en het weer het enigszins toelaten."