main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 januari 2023 — 08:17

Topoverleg kabinet over beperken migratie levert niets op

Het (informeel) topoverleg van het kabinet over migratie gisteravond in het Catshuis heeft niet geleid tot een doorbraak. De coalitiepartijen zijn het nog altijd niet eens over welke maatregelen genomen moeten worden om de instroom van migranten te beperken.

Het indammen van de migratie is één van de grootste politieke dilemma’s voor het kabinet, maar de partijen verschillen sterk van mening. Gisteravond kwam voor het eerst de top van het kabinet bijeen om over het onderwerp te praten. Zo zaten premier Mark Rutte en vicepremiers Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Carola Schouten aan tafel.

Ook andere betrokken ministers schoven aan, zoals Kajsa Ollongren (Defensie), Hugo de Jonge (Wonen), Dilan Yesilgöz (Justitie) en staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken). Iedere coalitiepartij had minimaal twee bewindspersoon aan tafel. Met de benen omhoog werden de mogelijke oplossingen nog eens tegen het licht gehouden.

Geen witte rook

De volgende ochtend blijkt dat de partijen geen stap verder zijn gekomen. VVD en CDA willen een beperking van de asielinstroom, maar bij ChristenUnie en D66 ligt het onderwerp gevoelig. CU is inmiddels bereid tot het nemen van maatregelen, maar alleen als daarbij ook wordt gekeken naar arbeidsmigratie. Volgens D66 zijn arbeidsmigranten juist keihard nodig.

Het kabinet kwam eind augustus wel tot een akkoord over het instellen van een nareisbeperking, die het moeilijker moet maken voor gezinsleden van statushouders om naar Nederland te komen. Maar de wettelijke basis onder die maatregel rammelt aan alle kanten. Inmiddels wordt het kabinet bijna dagelijks teruggefloten door de rechter.

‘Houding past niet bij situatie’

De druk op het kabinet om tot (andere) maatregelen te komen neemt toe. Rechtsgeleerde Afshin Ellian vindt het informele overleg dat de top van het kabinet gisterenavond voerde daarom “niet passen bij de acute situatie. Maar het past wel bij een Tweede Kamer die uit twintig fracties bestaat”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Het kabinet heeft geen hele grote meerderheid in de Tweede Kamer, laat staan in de Eerste Kamer, waar ze helemaal geen meerderheid hebben. Ze moeten eerst met elkaar in gesprek en telkens moeten ze rekening houden of ze een meerderheid kunnen creëren in de Eerste en Tweede Kamer”, aldus Ellian.

LEES OOK: Bevolking bijna twee keer sneller gegroeid dan in 2021, vooral door migratie

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer