Wordt er goed gezorgd voor politiehonden- en paarden? ‘Het zijn onze collega’s’
Hoe zit het met het welzijn van politiehonden en paarden? Ook deze dieren maken, net als hulpverleners zelf, regelmatig geweld en stressvolle situaties mee. Dat vraagt luisteraar Sandra Brouwer zich deze week af, en de redactie van Het Misdaadbureau zoekt het uit.
“Ik ben het er helemaal mee eens dat hulpverleners beschermd moeten worden, en dat het geweld tegen hulpverleners echt belachelijk is. Maar daarnaast maak ik me ook best zorgen over het welzijn van de dieren die worden ingezet”, stuurde Brouwer via de WNL Misdaadlijn. “Ik snap dat ze allemaal opgeleid zijn, maar het blijven ook beestjes die het misschien nog minder goed kunnen relativeren wat er allemaal gebeurt als de hulpverleners zelf.”
Geen paarden tijdens de jaarwisseling
Politiepaarden worden in ieder geval niet ingezet tijdens de jaarwisseling. Dit omdat de dieren vooral bruikbaar zijn om grote groepen mensen in juiste banen te leiden, zoals bij voetbalwedstrijden. Dit is tijdens de jaarwisseling in veel mindere mate nodig.
Politiehonden worden wél ingezet tijdens de jaarwisseling. Maar de politie benadrukt dat beide dieren heel goed getraind en opgeleid worden om tegen vuurwerkknallen te kunnen. Eens in de zoveel tijd krijgen de dieren een soort ‘examen’ om te kijken of ze dit soort werkzaamheden nog wel kunnen doorstaan. Als ze dit niet halen, worden ze ook niet ingezet.
‘Het zijn onze collega’s’
Politiecommissaris Henk van Dijk, te gast bij Het Misdaadbureau, heeft in ieder geval de indruk dat er met de beste zorg met de politiedieren omgegaan wordt. “Het zijn onze collega’s, kun je wel zeggen. Ze worden heel goed getraind en gemonitord of ze dit werk ook kunnen doen.” Hij zou dan ook niet willen zeggen dat het werk ‘zielig’ is voor de dieren, zo geeft hij aan. “Ze zijn buitengewoon waardevol voor de politie.”
Naast paarden en honden heeft de politie een aantal jaar geleden ook geëxperimenteerd met andere dieren. Zo zijn zeearenden ooit ingezet voor het onderscheppen van drones. “Maar daar zijn ze mee gestopt, want de vraag naar roofvogels wat niet zo groot, en het trainen van de dieren was complexer en duurder dan verwacht”, legt onderzoeksjournalist bij WNL, Noa van Oostrom, uit.
Ook heeft de politie geprobeerd met speurratten te werken. Het plan was om deze illegaal vuurwerk of menselijke botresten te laten opsporen. “Maar volgens de politie bleek het niet werkbaar om de ratten operationeel te krijgen, omdat ze niet oud genoeg worden en dus niet ingezet kunnen worden voor langere periodes.”
Heb jij ook een vraag, tip of verhaal? Stuur deze dan in een audiobericht op WhatsApp naar de redactie van Het Misdaadbureau op 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!
Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.
Scan de QR-code om dit nummer op te slaan:
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?
- Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
- Mark van den Anker van wepublic
- Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
De verkoop van nieuwe bestelbusjes in Nederland is fors toegenomen, terwijl elektrische varianten minder gewild zijn. In de eerste negen maanden van het jaar zijn bijna…
Lees meerDe NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…
Lees meerNS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…
Lees meerTijdenlang werden ze verafschuwd, maar de laatste jaren lopen jongeren letterlijk weg met Crocs. De plastic klompen in felle kleuren zijn echter een doorn in…
Lees meerHet razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…
Lees meerDe wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…
Lees meerDe Tweede Kamer is sinds vrijdag met herfstreces, maar volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen wordt er nog steeds gewerkt. “Er zijn zelfs…
Lees meerDe nieuwe Quote 500 staat vol records. Zo bedraagt het gemiddeld vermogen van de rijke Nederlanders op de lijst voor het eerst meer dan een…
Lees meerChina produceert in rap tempo spotgoedkope elektrische auto’s. Ideaal, zou je denken, maar de Europese auto-industrie dreigt weggevaagd te worden én het is nog maar…
Lees meerMark Rutte heeft zijn eerste vier weken als secretaris-generaal van de NAVO achter de rug. Volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen maakt de…
Lees meerIn hoeverre mag je iemand ontslaan vanwege te dik zijn? Een buschauffeur die niet meer achter het stuur past of iemand bij de kinderopvang die…
Lees meerHet is bezopen dat asiel en migratie de basis van het kabinet vormen. Dat zegt voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs. ”Terwijl er zoveel…
Lees meerVolgens het kabinet is er sprake van een asielcrisis, maar het aantal asielaanvragen in Nederland is afgelopen zomer gedaald. Is dit goed of slecht nieuws…
Lees meerNiet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…
Lees meerDe horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…
Lees meer