main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
2 januari 2023 — 19:59

Vakbonden bij KLM willen Europese coronaregels rond vluchten China

Vakbonden bij luchtvaartmaatschappij KLM willen dat er op Europees niveau regels komen rond vluchten vanuit China vanwege de coronagolf die in dat land is uitgebroken. Volgens de bonden zijn er zorgen bij KLM-personeel over het grote aantal besmettingen in China. Verschillende Europese landen hebben al een testverplichting voor reizigers uit China, maar Nederland nog niet. De lidstaten van de Europese Unie praten woensdag over een gezamenlijke aanpak.

“Het is heel vreemd dat er vanuit de overheid niks komt”, zegt bestuurder Ingrid Brama van de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC). “Het is eigenlijk mosterd na de maaltijd als Nederland nu pas iets gaat doen. Kom vanuit Europa met één richtlijn.” De VNC wil dat reizigers uit China een verplichte test krijgen waaruit blijkt dat ze coronavrij zijn. Als die test positief is moeten ze in quarantaine. “Wij vinden dat onze mensen beschermd moeten worden”, aldus Brama.

Voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie sluit zich daarbij aan. “Die zorgen zijn er bij mensen. Bijvoorbeeld KLM-werknemers die zich niet veilig voelen omdat ze mantelzorgers zijn voor familieleden.” Het is volgens Castelein heel belangrijk dat er centraal Europees beleid komt, waar alle maatschappijen zich aan moeten houden. “Er moet een gelijk speelveld zijn in Europa.” Hij vindt wel dat weloverwogen maatregelen moeten worden genomen. “Het moeten genuanceerde maatregelen zijn die niet schadelijk zijn voor de luchtvaart. We moeten niet overhaast te werk gaan.”

KLM

Ook bij vakbond FNV komen signalen binnen vanuit de achterban bij KLM dat werknemers zich niet prettig voelen op vluchten vanuit China, laat bestuurder Birte Nelen weten. “We moeten hier een brede Europese aanpak voor hebben. Dat wordt hoog tijd, want anders schiet je er niks mee op.”

KLM zegt dat de veiligheid van crew en passagiers hoog in het vaandel staat. De maatschappij zegt de richtlijnen te volgen die de overheid uitvaardigt. Op vluchten vanuit China zijn passagiers en crew tijdens de vlucht verplicht een mondkapje te dragen. “We zijn aan het kijken of aanvullende maatregelen moeten worden getroffen.” KLM vliegt nu drie keer per week naar China en dat wordt eind deze maand zes keer per week.

LEES OOK: EU maant Noord-Korea militaire escalatie te staken

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer