main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 2 januari 2023 — 12:59

Hoogleraar financiële markten: stop met pamperen economie en verhoog lonen

Hoogleraar financiële markten Arnoud Boot pleit voor het verhogen van de salarissen. Volgens hem bestaat in Nederland een “lagelonensysteem”, waarbij de economie draait op goedkope arbeid. Het gevolg is dat mensen met toeslagen overeind gehouden moeten worden, zegt Boot in het radioprogramma Sven op 1.

“We hebben in Nederland een lagelonensysteem ontwikkeld, waarbij bedrijven te weinig betalen en we mensen zelf gaan compenseren met toeslagen wat wordt betaald vanuit de belasting”, aldus Boot. En dat is schadelijk, waarschuwt hij. “Het pamperen is iets wat de Nederlandse economie beschadigt.”

Luister als podcast 

Het zorgt er namelijk voor dat de economie niet wordt vernieuwd, zegt Boot. “En de economie moet vernieuwen, want we hebben al een enorm gebrek aan mensen.” Hij verwacht daarom niet dat een eventuele recessie, waarvoor IMF-topvrouw Kristalina Georgieva waarschuwt, in Nederland tot grote werkloosheid leidt. “We hebben in Nederland al 25 jaar geen werkloosheid.”

Akkoord van Wassenaar

Om een recessie te voorkomen is het laatste wat Nederland op dit moment moet doen bezuinigen op de kosten van werknemers, benadrukt Boot. Hij pleit voor een “omgekeerd” Akkoord van Wassenaar. “Sinds dat akkoord is het idee dat lonen laag moeten blijven.” Dat is niet langer houdbaar, zegt hij. “De krapte is fenomenaal. Het is evident dat de lonen omhoog moeten.”

“Het is nu cruciaal dat nieuwe bedrijven bereid zijn hogere salarissen te betalen, waardoor ze de goede mensen aan kunnen trekken en andere bedrijven moeten volgen. Het laatste wat je op dit moment moet doen is bezuinigen op de kosten van werknemers”, zegt de hoogleraar, die pleit voor “een push” van het loongebouw.

Steunpakketten

Den Haag kan “een goed voorbeeld geven”, zegt Boot. Hij vindt dat het kabinet in 2023 moet stoppen met de grootschalige steunpakketten aan huishoudens, zoals die voor de hoge energierekening, waardoor bedrijven werknemers beter moeten gaan betalen.

LEES OOK: IMF-topvrouw vreest voor nog zwaarder economisch jaar


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer