Hoogleraar financiële markten: stop met pamperen economie en verhoog lonen
Hoogleraar financiële markten Arnoud Boot pleit voor het verhogen van de salarissen. Volgens hem bestaat in Nederland een "lagelonensysteem", waarbij de economie draait op goedkope arbeid. Het gevolg is dat mensen met toeslagen overeind gehouden moeten worden, zegt Boot in het radioprogramma Sven op 1.
"We hebben in Nederland een lagelonensysteem ontwikkeld, waarbij bedrijven te weinig betalen en we mensen zelf gaan compenseren met toeslagen wat wordt betaald vanuit de belasting", aldus Boot. En dat is schadelijk, waarschuwt hij. "Het pamperen is iets wat de Nederlandse economie beschadigt."
Luister als podcast
Het zorgt er namelijk voor dat de economie niet wordt vernieuwd, zegt Boot. "En de economie moet vernieuwen, want we hebben al een enorm gebrek aan mensen." Hij verwacht daarom niet dat een eventuele recessie, waarvoor IMF-topvrouw Kristalina Georgieva waarschuwt, in Nederland tot grote werkloosheid leidt. "We hebben in Nederland al 25 jaar geen werkloosheid."
Akkoord van Wassenaar
Om een recessie te voorkomen is het laatste wat Nederland op dit moment moet doen bezuinigen op de kosten van werknemers, benadrukt Boot. Hij pleit voor een "omgekeerd" Akkoord van Wassenaar. "Sinds dat akkoord is het idee dat lonen laag moeten blijven." Dat is niet langer houdbaar, zegt hij. "De krapte is fenomenaal. Het is evident dat de lonen omhoog moeten."
"Het is nu cruciaal dat nieuwe bedrijven bereid zijn hogere salarissen te betalen, waardoor ze de goede mensen aan kunnen trekken en andere bedrijven moeten volgen. Het laatste wat je op dit moment moet doen is bezuinigen op de kosten van werknemers", zegt de hoogleraar, die pleit voor "een push" van het loongebouw.
Steunpakketten
Den Haag kan "een goed voorbeeld geven", zegt Boot. Hij vindt dat het kabinet in 2023 moet stoppen met de grootschalige steunpakketten aan huishoudens, zoals die voor de hoge energierekening, waardoor bedrijven werknemers beter moeten gaan betalen.
LEES OOK: IMF-topvrouw vreest voor nog zwaarder economisch jaar