Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Grote zorgen om ontwikkeling zware jeugdcriminaliteit: steeds meer jongeren veroordeeld voor moord of doodslag

In de eerste tien maanden van 2022 zijn er zeker 56 minderjarigen veroordeeld voor moord, doodslag of een poging daartoe. Dat blijkt uit cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de Raad voor de Rechtspraak.

Vorige week vrijdag vond er een schietpartij plaats in Amsterdam-Zuidoost, waarbij een 17-jarige jongen werd doodgeschoten. Twee andere minderjarigen werden aangehouden door de politie. Zij waren 15 en 16 jaar oud. In de ogen van de landelijke jeugdofficier van justitie Rianne de Back was die schietpartij geen uitzondering. "Sinds 2019 zie ik veel meer vuurwapens, steekpartijen en een enkele keer een liquidatie in het criminele milieu. Het gemak waarmee vuurwapens in omloop zijn en worden gebruikt door minderjarigen valt echt op en daar maken we ons zorgen over."

Jeugdcriminaliteit

Volgens De Back daalt de jeugdcriminaliteit in zijn geheel, maar die regel geldt niet voor de zware jeugdcriminaliteit. Zij vertelt dat de kleine groep jongeren die verdacht wordt van zware geweldsdelicten, zoals moord, doodslag of poging daartoe, juist toeneemt.

In de meeste gevallen gaat het om jongeren tussen de 15 en 17 jaar die niet eerder in aanraking zijn gekomen met justitie en nog geen strafblad hebben. "Het valt op dat ze ineens in beeld komen met een 'instapdelict' dat direct heel fors is", zegt De Back.

Preventie

Jasper van der Kemp, criminoloog aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, maakt zich ook zorgen over deze trend. Dat er geen afname te zien is, laat volgens Van de Kemp zien dat "wij het tij niet kunnen keren of dat er niet genoeg grip op is". Hier is hij overigens niet verbaasd over, laat hij weten aan RTL Nieuws. Hij wijst naar de jeugdzorg, die de afgelopen jaren steeds verder afgeschaald is. Daarnaast kunnen jongeren, met name via een online netwerk, steeds makkelijker aan wapens komen. "Dit zijn allemaal factoren die op lange termijn meespelen."

Van der Kemp pleit ervoor dat er meer aandacht wordt besteed aan preventie en minder aan straffen opleggen. "We moeten er structureel voor zorgen dat jongeren niet in die situaties terechtkomen." Hij wil meer met jongeren in contact komen. "Dat betekent veel straatwerk, jongerenwerk en ondersteuning."

De Back voegt er nog aan toe dat er ook goed gekeken moet worden naar het onderwijs. Zij vertelt dat "problemen op school" de gemene deler is bij jongeren in het criminele circuit. Zij wil daarom deze jongeren meer perspectief bieden. Krijgen zij dit niet, dan leidt dat vaak tot schoolverzuim. "Een voorspeller van crimineel gedrag."

Misdaadbureau

Ben jij slachtoffer geworden van woninginbraak, is je fiets gestolen, ervaar je overlast door drugsdealers of vraag je je af hoe brandstofdieven te werk gaan: stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau.

Dit gloednieuwe actuele wekelijkse WNL-onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland is vrijdagavond 6 januari voor de eerste keer te horen, gepresenteerd door Maaike Timmerman. Onderdeel van het programma is ‘de Misdaadlijn’, waarin de onderzoeksredactie elke week een vraag beantwoordt die je via (audio)bericht kunt sturen naar 06 57832894.

Of scan de QR-code om dit nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

LEES OOK: Inbrekers weten weg naar huizen weer te vinden: woninginbraak flink gestegen


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau