main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Koning Willem-Alexander.
25 december 2022 — 15:04

Organisaties: mooie woorden koning over slavernijverleden

Koning Willem-Alexander sprak in zijn kersttoespraak “mooie woorden” over de excuses van de regering voor het slavernijverleden. Dat zeggen Linda Nooitmeer van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme Rabin Baldewsingh en Dagmar Oudshoorn, voorzitter van het voormalig Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden.

De koning sloot in zijn kersttoespraak aan bij de excuses die premier Mark Rutte afgelopen maandag namens de regering aanbood. “Voor wat er toen aan onmenselijks is aangericht in de levens van mannen, vrouwen en kinderen, draagt nu niemand de schuld”, zei de koning. “Maar door ons gezamenlijke verleden eerlijk onder ogen te zien en de misdaad tegen de menselijkheid die de slavernij was te erkennen, leggen we wél een fundament onder een gezamenlijke toekomst.”

Hij zei dat het komende herdenkingsjaar “onze aandacht zal houden”. “Wij blijven betrokken.”

‘Hele mooie boodschap’

Linda Nooitmeer was onder de indruk van de speech. “Het moet nog even landen”, zei ze vlak na afloop. “Ik vond het een hele mooie boodschap. De koning refereerde aan de excuses, aan de misdaad tegen de menselijkheid en aan nazaten van mensen die in slavernij hebben geleefd. Ook gaf hij aan dat het herdenkingsjaar in 2023 de aandacht heeft van het koningshuis. Ik vond het verheugend om dat te horen.” De algehele boodschap van de koning – “laten we elkaar blijven vasthouden, ook in heftige tijden met sterke emoties” -, raakte Nooitmeer. “Het is heel belangrijk deze geschiedenis met elkaar te omarmen.”

Rabin Baldewsingh vond de woorden van de koning emotioneel. “Hier gaat het uiteindelijk om. Het was echt een zeer verbindende toespraak.” Als voorbeeld noemt Baldewsingh de manier waarop de koning de doorwerking van het slavernijverleden gebruikte “om mensen op te roepen om aan te haken en mee te doen”. Volgens de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme is het “heel groot” dat de koning met zijn woorden de excuses die Rutte eerder heeft uitgesproken onderstreept. “Ik ben ontzettend blij met deze verbindende woorden. Het kwam heel oprecht over. Ik denk dat er een belangrijk fundament is gelegd voor verzoening richting het herdenkingsjaar.”

‘Belangrijk voor nazaten’

Ook Dagmar Oudshoorn, naast voorzitter van het voormalig Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden directeur van Amnesty International Nederland, spreekt van mooie en verbindende woorden. “Ik denk dat de toespraak heel belangrijk is voor de nazaten van tot slaaf gemaakten.” Volgens haar gaven de woorden van de koning vooral aan wat het adviescollege in zijn rapport ‘Ketenen van het Verleden’ stelde. “We hebben een gedeeld verleden en we moeten ook naar een gedeelde toekomst.”

Komend jaar is van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. In het hele koninkrijk wordt hier dan extra aandacht aan besteed. De koning zal erbij zijn als op 1 juli in Amsterdam het einde van de slavernij in 1873 wordt herdacht.

LEES OOK: Koning: erkennen misdadigheid slavernij basis gezamenlijke toekomst

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer