Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Minister Hoekstra: samenwerking met Duitsland in goede harmonie verlopen

Peter Visser

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra ontkent dat het kabinet Duitsland onder druk heeft gezet om wapens te leveren aan Oekraïne. Hij reageert daarmee in Goedemorgen Nederland op een artikel van het Algemeen Dagblad, waarin staat dat Den Haag twee keer "grote druk" op Berlijn uitoefende.

Pas toen "het kabinet zijn volle gewicht in de schaal legde, stemde Berlijn toe", schrijft de krant vrijdagochtend. Hoekstra: "Dat herken ik niet. Het was in de eerste fase wel heel erg puzzelen hoe je Oekraïne het best kan steunen. Wij hebben daar met Duitsland, één van onze belangrijkste bondgenoten, heel nauw contact over gehad. Maar ook met de Engelsen, de Amerikanen en anderen."

Volgens het AD wilde Nederland meteen na de Russische inval in februari antiraketten naar Oekraïne sturen, maar stuitte Den Haag op weerstand uit Berlijn. Door het oorlogsverleden liggen wapenleveranties gevoelig in Duitsland, maar zonder toestemming van de oosterburen konden de van oorsprong Duitse antitankwapens niet naar Oekraïne worden geëxporteerd. Ook moesten ze over Duits grondgebied worden vervoerd, wat de situatie compliceerde.

Het kabinet "lanceerde daarop een diplomatiek offensief", aldus de krant. Premier Mark Rutte, ministers Hoekstra en Kajsa Ollongren (Defensie) moesten, geflankeerd door diverse topdiplomaten, "alles in het werk stellen om Berlijn op andere gedachten te brengen".

'In goede harmonie'

Hoekstra ontkent. "Je bent met elkaar aan het puzzelen hoe je het aanpakt en hoe je tot afspraken kunt komen over de dingen die je gezamenlijk doet, bijvoorbeeld op het gebied van pantserhouwitsers. Juist met Duitsland, maar ook met Amerika en anderen, is dat in goede harmonie verlopen."

Volgens Hoekstra had Nederland ook niet meer haast dan andere landen met het steunen van Oekraïne. "Ik vind dat je dat niet kan zeggen. We hadden allemaal haast", zegt de bewindsman. "Je ziet dat iedereen zo snel mogelijk Oekraïne wilde helpen omdat iedereen glashelder voor ogen had dat daar de vrede en veiligheid van heel Europa op het spel stond."

"Tegelijkertijd moesten we iets doen wat we in decennia niet gedaan hadden; op grote schaal wapens sturen naar een front duizenden kilometers verderop, terwijl je daarnaast ook de verantwoordelijkheid hebt voor de verdediging van je eigen grondgebied." Daarin is "heel nauw" samengewerkt met Duitsland, benadrukt Hoekstra. Dat gebeurt volgens hem "tot op de dag van vandaag".

LEES OOK: Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim: oorlog in Oekraïne gaat nog jaar of langer duren

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau