Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

CEO energieleverancier Eneco: ‘Europees prijsplafond is gevaarlijk’

Redactie

Bestuursvoorzitter van Eneco As Tempelman is allesbehalve enthousiast over het Europese gasprijsplafond. "Het is niet getest en ik vind het best gevaarlijk om een instrument te implementeren zonder dat het goed getest is op de markt", zegt hij in het WNL-radioprogramma Sven Op 1.

"Ik denk dat het veel risico's met zich meebrengt. Zowel qua stabiliteit van de markt als leveringszekerheid", zegt Tempelman. Dit terwijl het structurele probleem, namelijk: er is te weinig gas op de markt, niet opgelost wordt, aldus de topman van de energieleverancier.

Ook minister Rob Jetten steunde het plan maandag bij de slotonderhandelingen in Brussel niet, maar onthield zich net als Oostenrijk van stemming. Nederland sprak zich al eerder uit tegen de limiet om pieken in de gasprijs tegen te gaan, maar de andere EU-landen drukten het plan door. Hongarije stemde als enige tegen. Zwaargewicht Duitsland, dat lang het verzet tegen het prijsplafond aanvoerde, steunde het plan wel. Nederland vreest dat het plafond te laag zou worden en dat gasleveranciers Europa in zouden ruilen voor beter betalende klanten.

Het plafond moet vanaf 15 februari in werking treden, als de gasprijs drie werkdagen of langer boven de limiet uitkomt en die prijs bovendien drie dagen minstens 35 euro hoger ligt dan de wereldwijde richtprijs voor vloeibaar gemaakt gas (lng). Het plafond komt nu op 180 euro per megawattuur, hebben de energieministers van de EU-landen afgesproken. Als het plafond eenmaal van kracht is, blijft het minstens twintig dagen gelden.

'We kunnen aan de handrem trekken'

"Wat wel zo is, Nederland heeft er ook positief aan bijgedragen, is dat er een heel aantal condities is afgesproken", zegt Tempelman. "Dus als het echt verkeerd gaat, kunnen we nog wel aan de handrem trekken." Dat zei ook de Tsjechische minister Jozef Sikela. Bijvoorbeeld als het gasverbruik blijkt te stijgen of de Europese kwartaalimport van gas terugloopt.

Desalniettemin vindt Tempelman dat dit soort interventies in de markt "heel gevaarlijk zijn". "Ik zou liever hebben gehad dat dit instrument niet geïmplementeerd zou worden."

LEES OOK: Ambitieuze klimaatmaatregelen EU gericht op burgers: tanken en gasrekening worden flink duurder


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau