main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 22 december 2022 — 23:30

Sigrid Kaag heeft tientallen aangiftes gedaan van intimidatie en bedreiging

Sigrid Kaag heeft tientallen aangiftes gedaan van intimidatie en bedreigingen. Dat zegt de vicepremier en minister van Financiën in Op1. Hoeveel aangiftes dit precies zijn weet Kaag niet exact. “Het zijn er best wel veel, zeker tientallen.”

“Op sociale media lees ik meestal dingen als: kuthoer, je krijgt een kogel door je hoofd. Dus ik lees het ook niet meer”, aldus de partijleider van D66. “Vandaag heb ik nog een aangifte gedaan.”

In oktober 2021 stond Kaag in de rechtbank tegenover één van haar bedreigers. Een 43-jarige man zei via Facebook dat hij haar doodwenste. Haar kinderen durfden die dag niet meer thuis te komen, zo vertelde ze, uit angst dat er iets vreselijks zou kunnen gebeuren. Dat durven ze nu wel, zegt Kaag. “Maar elk kind is anders. De één blijft veel meer op z’n hoede, en de ander raakt al helemaal in paniek als ik zeg dat ik de honden ga uitlaten.”

Nu wordt Kaag stevig beveiligd, wat haar kinderen geruststelt. “Maar ze raken al in paniek bij de gedachte dat ik alleen al het idee zou hebben om alleen naar de Albert Heijn te gaan, of een blokje om te gaan. En dat zegt wel wat”, aldus de minister.

Stelselmatige karaktermoord

Op de vraag van presentator Sven Kockelmann waarom Kaag zo veel weerstand oproept, zegt ze: “Dat er stelselmatig karaktermoord op mij wordt gepleegd ga ik niet uitleggen, dat moeten degenen die dat doen maar uitleggen. Ik ben een vrouw met ervaring, ik ben een leider van een politieke partij, en ik sta voor onze standpunten. Ik heb een rechte rug en dat dat weerstand oproept, heeft volgens mij soms meer te maken met de omgevingen waarin we zijn.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Kaag benadrukt dat ze niet de enige is die zo veel haat over zich heen krijgt. “Kijk naar journalisten, en andere (vrouwelijke) politici.” Ze noemt Femke Halsema. “Kijk naar mensen in de zorg. Politieagenten. Het overkomt zoveel mensen dat er zoveel haat, venijn en onveiligheid op hen afkomt, dat we ons de vraag moeten stellen: wat gebeurt er met ons in de samenleving?”

De politica, die in het gesprek terugblikt op het afgelopen jaar, noemt wel dat het voor haar geen reden is om ermee te stoppen. Naast bedreigingen, wordt ze op sociale media ook uitgescholden voor onder meer “heks”, “terrorist” en “dief”.

LEES OOK: Sigrid Kaag: Surinaamse regering heeft niet gevraagd om herstelbetalingen


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer

Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor…

Lees meer