Ondernemer Annemarie van Gaal haalt uit naar Klaas Knot: ‘Veel ondernemers hebben zwaar geleden’
Ondernemer en investeerder Annemarie van Gaal hekelt het pleidooi voor loonsverhoging van Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB). Knot vindt dat werkgevers werknemers moeten compenseren voor de inflatie, volgens Van Gaal hebben veel ondernemers het al zwaar genoeg.
Volgens de DNB-president zijn de winsten van het bedrijfsleven zo hoog dat loonstijgingen van 5 tot 7 procent betaalbaar zijn zonder dat dit tot nieuwe prijsstijgingen leidt. "Veel bedrijven kunnen die hogere lonen prima uit hun winstmarges betalen", zegt Knot in een interview met De Telegraaf. DNB voorspelt dat de inflatie in Nederland volgend jaar en in 2024 op 5 procent zal uitkomen.
"Dit komt voort uit statistieken die hij op zijn bureau krijgt", reageert Van Gaal zichtbaar geërgerd op het voorstel van Knot. "Hij denkt: o, het kan makkelijk. Alsof je op de hele wereld een one size fits all-aanpak kan loslaten. Dat is gewoon niet zo", zegt Van Gaal in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Volgens haar zijn er in "de volle breedte" ondernemers die het zwaar hebben. "Veel sectoren hebben zwaar geleden onder twee jaar corona. Neem stomerijen. Zij hebben bijna geen stoomgoed gekregen en krijgen nu nog bijna niets binnen. Ze worden wel geconfronteerd met torenhoge energierekeningen." Die kostenstijgingen kunnen ze niet doorberekenen, zegt Van Gaal. "Je kan moeilijk tweehonderd euro vragen voor het stomen van een jasje."
'Als je het geld niet hebt, kun je het niet toestoppen'
Adviseur van werkgeversvereniging AWVN Anne Megens onderschrijft het verhaal van Van Gaal. "Niet alle werkgevers kunnen loonsverhogingen betalen, simpelweg omdat zij ook met hogere energieprijzen en andere prijsstijgingen te maken hebben. En als je het geld niet hebt, kun je het ook je werknemers niet toepstoppen."
Volgens Megens proberen toch veel werkgevers hun personeel wat extra's te geven. "Veel werkgevers kiezen voor een eenmalig uitkering." Die kunnen ze op twee manieren uitbetalen "Via het loon, met het nadeel dat je flink wat belasting moet afdragen als werkgever", zegt Megens. "De tweede optie is om het via de werkkostenregeling over te maken. Dat is fiscaal veel aantrekkelijker, maar niet iedere werkgever heeft nog ruimte over in die werkkostenregeling."
Sectoren die minder hebben geleden onder corona proberen volgens Van Gaal de lonen wel te verhogen. "Ook als ze het zwaar hebben gehad tijdens corona, maar dit jaar weer een goed jaar hebben gedraaid, doen ze wat ze kunnen. Iedereen ziet hoe zwaar werknemers het hebben." Toch schiet de oproep van Knot om de salarissen te verhogen bij Van Gaal in het verkeerde keelgat. "Het is een one shot."
'Kabinet kon beter anticiperen'
Van Gaal vindt dat het kabinet meer had kunnen doen om de pijn van de inflatie tegen te gaan. "De overheid had een soort crisishouding moeten aannemen. Ze hadden de werkkostenregeling naar voren kunnen halen, zodat werkgevers belastingvrij iets meer voor werknemers konden doen. Als je nu een eenmalige uitkering geeft, gaat in een slecht geval de helft naar de Belastingdienst."
Ook pleit ze voor een regeling waarmee werknemers vier uur per week onbelast kunnen werken. We hebben een krappe arbeidsmarkt, veel werkgevers hunkeren naar extra werkuren. De overheid had op die manier twee vliegen in één klap kunnen slaan", zegt de zakenvrouw. Den Haag "had deze crisis kunnen zien aankomen en daarop kunnen anticiperen", vindt Van Gaal.
Budgetcoach
Ze roept werkgevers die iets voor werknemers willen doen op budgetcoaches te financieren. "Negen op de tien werknemers bespreken hun financiële problemen niet met de werkgever. Garandeer een paar budgetcoaches waar werknemers anoniem terechtkunnen en doe een briefje daarover in het kerstpakket."
LEES OOK: Liever een zak geld dan een kerstpakket? DNB-baas pleit voor salarisverhoging