main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
22 december 2022 — 19:18

Caraïben: slavernij-excuses waren eenzijdig

Landen in het Caraïbisch gebied zijn niet te spreken over de manier waarop de Nederlandse excuses voor het slavernijverleden tot stand zijn gekomen. De toespraak van premier Mark Rutte “is onvolkomen, omdat de premier niet de georganiseerde inbreng en steun van de Caraïben heeft gezocht. De eenzijdigheid van de excuses en erkenning moet nu worden vervangen door een aanpak waarbij meer partijen betrokken zijn”, verklaart Hilary Beckles. De man uit Barbados is voorzitter van een commissie die voor de organisatie van Caraïbische landen (Caricom) schadevergoeding voor slavernij wil regelen.

Rutte bood afgelopen maandag excuses aan. Zeven ministers en staatssecretarissen gingen namens het kabinet naar Suriname, Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba om die boodschap ook over te brengen. Enkele groepen wilden dat Nederland de excuses zou aanbieden op 1 juli volgend jaar. Dan is het 160 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft en 150 jaar geleden dat de laatste slaven vrij werden. Via de rechter probeerden ze tevergeefs de toespraak te voorkomen. Ook de premiers van Aruba en Sint-Maarten klaagden over de manier waarop het kabinet de excuses had aangepakt.

‘Premier heeft overlevenden niet aan tafel gebracht’

Volgens Beckles moeten de excuses “worden gezien als een intern gesprek binnen de Nederlandse staat. De premier heeft de overlevenden van de misdaden niet aan tafel gebracht. De gemeenschappen van slachtoffers in de Caraïben en Afrika zijn niet betrokken bij deze verklaring.” Hij zegt dat Nederland “nog steeds een mogendheid is die Caraïbische mensen arm houdt in koloniale ketenen”.

Beckles zegt wel dat Rutte moet worden geprezen “voor zijn verlichte ontwikkeling”. Door de excuses is Nederland nu in een goede positie “om wereldwijd leiding te geven aan deze lange en aanhoudende roep om gerechtigheid. Zijn verklaring brengt ons dichter bij afsluiting van dit verlammende, criminele hoofdstuk in de menselijke geschiedenis”, vindt hij.

Komma, geen punt

De Barbadiaan herhaalt ook Ruttes boodschap dat de excuses een komma zijn, en geen punt. “Deze metafoor biedt hoop voor de toekomst. De schadevergoedingscommissie wil de premier de gelegenheid bieden om de Nederlandse zin af te maken.” De volgende stap daarin moet volgens Beckles zijn dat Nederland “in dialoog gaat met landen en gemeenschappen die lijden en verwachten om te worden behandeld met de waardigheid dat ze deelnemen aan de dialoog”.

Het kabinet stelt een fonds van 200 miljoen euro beschikbaar. Het geld moet helpen om “de schadelijke doorwerking van het verleden in het heden” tegen te gaan en om mensen bewuster te maken van wat er vroeger is gebeurd. Ook maakt het kabinet geld vrij voor een comité voor “een grootse, waardige herdenking van het slavernijverleden”. Nederland wil echter geen schadevergoeding betalen aan de nakomelingen van slachtoffers van de slavernij.

Caricom heeft vijftien leden, waaronder Suriname, Jamaica, Haïti, Trinidad en Tobago, de Bahama’s en Barbados. Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zijn waarnemers. De meeste landen in de regio waren vroeger koloniën van Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië.

LEES OOK: Moeten de slavernij-excuses opgenomen worden in een wet? Meeste partijen zijn er nog niet uit

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer