Adviesraad waarschuwt kabinet over asielquotum: streefcijfer minst bruikbaar
Vanwege de asielcrisis in Nederland vraagt een deel van de politiek om een asielquotum, een maximum aan de instroom van asielzoekers. De Adviesraad Migratie denkt daar echter heel anders over.
De Adviesraad Migratie is een belangrijke adviseur van het kabinet. Die stelt dat streefcijfers voor (arbeids)migratie kunnen helpen, maar wat betreft asielzoekers niet. Het is niet mogelijk om een maximum te stellen aan het aantal mensen dat als asielzoeker naar Nederland komt vanwege allerlei verdragen. Ook zijn de aantallen asielzoekers die naar Nederland komen moeilijk te voorspellen.
Waarschuwing politiek
Om die reden waarschuwt de Adviesraad de overheid eerst met betere informatie te komen, alvorens het ergens zijn beleid op insteekt. Richtgetallen zijn volgens de Adviesraad over het overbelaste asielsysteem immers het minst bruikbaar. Een richtgetal zou vooral "politieke rust" geven.
Richtgetallen zijn alleen bruikbaar als het bandbreedtes zijn, aldus de Adviesraad. Ook moet het beleid er goed op aansluiten, "anders organiseert de overheid haar eigen teleurstellingen".
Opvatting streefcijfers
De Adviesraad merkt ook op dat de burger, de politiek en het bestuur andere opvattingen en verwachtingen hebben bij streefcijfers. "Waar de een richtgetallen ziet als de beste manier om het aantal asielzoekers te beperken, ziet de ander de inzet van richtgetallen als een manier om een politiek debat te voeren over demografische uitdagingen", valt te lezen in een rapport.
Financieel deskundige Annemarie van Gaal vraagt zich af of de werkwijze niet korter kan. "Snelheid sluit zorgvuldigheid niet uit", zegt zij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Ze doelt op asielzoekers die Nederland binnenkomen en lang moeten wachten op antwoord of zij in Nederland mogen blijven.
Burgemeester van Gouda Pieter Verhoeve sluit zich daarbij aan. "Bij de Oekraïners hebben wij laten zien dat wij in een hele korte tijd voor 80 tot 90 duizend mensen plek kunnen bieden." Maar, zo ziet Verhoeve, "het debat hierover is zo gepolitiseerd dat een ontspannen gesprek hierover bijna niet meer mogelijk lijkt".
LEES OOK: Hof: Staat kan nog niet aan opvangrichtlijnen asielzoekers voldoen