main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 20 december 2022 — 07:00

Geweld tegen politieagenten toegenomen

Bedreigingen, mishandelingen, gooien met vuurwerk of zelfs poging tot doodslag: uit voorlopige cijfers over 2022 blijkt dat het aantal meldingen van geweld tegen politieagenten is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Het nieuwe NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau heeft van een betrouwbare bron binnen de politie cijfers in handen gekregen van geweldsincidenten tegen agenten tot en met 8 oktober 2022. Daaruit blijkt dat in de eerste drie kwartalen van 2022 maar liefst 9871 meldingen zijn gedaan. Het Misdaadbureau heeft deze cijfers vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, toen ging het om 9777 meldingen. Het gaat dus voorlopig om een stijging van zo’n 100 meldingen.

“Wat onze onderzoeksredactie opvalt aan de cijfers is dat geweld tegen politieagenten veel vaker dan vorig jaar plaatsvond rond festiviteiten, uitgaan en voetbal”, zegt presentator en programmamaker Maaike Timmerman. “Dat zou – logischerwijs – te maken kunnen hebben met het afschalen van de coronamaatregelen. Bij deze cijfers zijn de rellen rond de WK-wedstrijden van Marokko nog niet meegenomen en ook de Nieuwjaarsnacht komt er aan. Binnen politiekringen maken ze zich daar grote zorgen over.”

Veruit de meeste meldingen betreft belediging, wederspannigheid (verzet bij aanhouding) en woordelijke bedreigingen. Het aantal meldingen van mishandelingen zoals bijten, krabben en kopstoten nam toe, als ook het gooien met vuurwerk, inrijden op een agent en poging tot doodslag. De meeste meldingen komen van agenten uit Oost-Nederland, Den Haag en Rotterdam. De minste meldingen uit Zeeland-West-Brabant.

Het Misdaadbureau

De eerste aflevering van Het Misdaadbureau is op vrijdagavond 6 januari te horen tussen 19.00 uur en 20.00 uur op NPO Radio 1 en zal in het teken staan van geweld tegen politie en hulpverleners. Maaike Timmerman: “Wekelijks nemen we de luisteraars mee in de wereld van misdaad. Elke aflevering draait om een thema dat te maken heeft met onze veiligheid.”

“We roepen luisteraars op om zelf ook hun verhaal te vertellen of een vraag te stellen via de WNL Misdaadlijn. Is je fiets bijvoorbeeld gestolen, ben je slachtoffer geworden van woninginbraak, ervaar je overlast door drugsdealers of vraag je je af hoe brandstofdieven te werk gaan.”

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

LEES OOK: Geweld tegen politie voor vijfde jaar op rij toegenomen: ‘Je blijft van agenten af’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer