De dag van excuses voor het slavernijverleden: ‘Een historisch moment’
Premier Mark Rutte biedt waarschijnlijk vandaag om 15.00 uur namens het kabinet excuses aan voor het slavernijverleden. “Ik ervaar het als een historische dag en ik ben heel benieuwd hoe het gaat vallen”, zegt D66-raadslid in Rotterdam Joan Nunnely bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De over overgrootmoeder van Nunnely was in 1852 geboren op een plantage. “Als kind als slavin op een plantage werken is niet mals”, vertelt het raadslid. “Eigenlijk moet je je voorstellen dat de mensen op de plantage gewoon gevangen zijn gehouden. Honderden jaren lang. Zij zijn in de gevangenis opgegroeid en opgevoed. Dat betekent dat je niet de vrijheid hebt zoals wij dat kennen.”
Nunnely kreeg veel verhalen van haar grootoom te horen over haar over overgrootmoeder. “Over hoe lief ze was, maar dat ze ook een heel onafhankelijke en sterke vrouw was. Altijd hard werken.” Als Nunnely de foto’s uit het verleden bekijkt, dan “doet dat wat mij als vrouw, als zwarte vrouw, maar ook als hoe deze mensen hebben gestreden in die slavernijtijd”.
‘Waarom heeft dit zo lang moeten duren?’
Financieel journalist bij het FD Jean Dohmen vraagt zich af “waarom dit zo lang heeft moeten duren”, doelt hij op excuses voor het slavernijverleden. “Waarom hebben de mensen die dit hebben meegemaakt niet zelf excuses van een Nederlandse regering lang geleden mogen horen. Dat is een patroon in Nederland”, zegt Dohmen. Hij ziet overigens hetzelfde gebeuren bij andere westerse landen met een koloniaal verleden. “Wij zijn erg langzaam en erg traag met sorry zeggen en excuses aanbieden voor wat er gebeurd is.”
Volgens Nunnely heeft het lange wachten ook te maken met het onderzoek dat eraan vooraf ging. Zij prijst de Nederlandse mentaliteit om altijd diep in een onderzoek te duiken, maar het kost wel veel tijd. “Het is complex en goed dat er veel onderzocht wordt, zodat je nog al die puzzelstukken met elkaar kan leggen”, zegt de D66’er.
Tegelijkertijd vraagt Nunnely zich af hoeveel onderzoek er nog nodig is, aangezien er al zoveel bekend is over het slavernijverleden. “Het is belangrijk om dat uit te spreken en om erkenning te geven. Met name aan voorouders en voor de volgende generatie zodat zij ook verder kunnen. Een heel belangrijk aspect in deze tijd.”
Schadevergoeding
Betrokken organisaties hebben rondom de excuses van het slavernijverleden een eisenpakket op tafel gelegd. Als aan de eisen wordt voldaan, alleen dan zullen zij excuses ook daadwerkelijk aanvaarden.
Een van de eisen is een behoorlijke schadevergoeding. “Het is onvermijdelijk om het daarover te hebben”, reageert Nunnely. Zij vindt het goed dat er financiële compensatie komt of dat er iets van een fonds wordt opgezet. “Zodat wij ook onderwijs en een stukje cultuur in het curriculum kunnen meenemen. En ook die intonatie geven aan de samenleving wat op dit moment totaal niet voldoende aan de orde is gekomen.”
Nunnely is het meest tevreden – en stipt het ook aan als meest belangrijke punt – dat er een “goede dialoog is met de organisaties en belangengroepen die zich hier al jaren mee bezighouden”. En dat ook een “aantal punten uit het aanbevelingsplan van de dialooggroep met elkaar wordt besproken en wordt overgenomen”, zegt zij. “Ik denk dat wij dan een mooie en goede zet maken richting de toekomst.”
LEES OOK: Sint Maarten weigert eventuele excuses van kabinet voor slavernij maandag
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Is vintage nog een koopje?
Kringloop stoffig? Nee hoor. Veel millennials struinen kringloopwinkel na kringloopwinkel af om unieke spullen op de kop te tikken. De prijzen vliegen omhoog, dus is vintage nog wel een koopje?
Presentator Tanja Kok gaat uit op onderzoek, in Stand van Nederland: Generatie Next.
Diefstal in de thuiszorg
Onlangs is de thuiszorgmedewerkster door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf. Hoe vaak komen diefstallen in de (thuis)zorg voor?
De dementerende moeder van Sophie Keulemans is door de thuiszorgmedewerkster bestolen van sieraden. Ze doet haar verhaal. Presentator Maaike Timmerman gaat ook in gesprek met particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg.
SP-leider Jimmy Dijk wil maximaal 40.000 migranten per jaar toelaten, maar haalt tegelijkertijd hard uit naar de strenge migratieplannen van de PVV. Die zijn “zeer…
Lees meerDe SP moet een duidelijker standpunt innemen wat betreft migratie, vindt de achterban. Dat stelt SP-leider Jimmy Dijk in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Als…
Lees meerDe woningbouw staat op veel plekken stil vanwege de stikstofproblematiek, terwijl het tekort aan betaalbare woningen toeneemt. Is er een betaalbare innovatieve oplossing om de…
Lees meerRuim duizend politiemedewerkers hebben hun zorgen geuit over de recente hack bij het meldpunt dat naar aanleiding daarvan in het leven werd geroepen. Dat meldt…
Lees meerNederland is maar zelden strenger dan de Europese Unie vraagt, constateren ambtenaren. Het kabinet gaat er prat op van onnodig strenge regels bovenop de Europese…
Lees meerDe bezuiniging van 110 miljoen euro op het openbaar vervoer rond Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moet van tafel, vindt bijna de voltallige oppositie. Een…
Lees meerNAVO-topman Mark Rutte maakt zich naar eigen zeggen geen zorgen dat de Amerikaanse steun aan Oekraïne wegvalt als Donald Trump weer president wordt van de…
Lees meerDe huizenprijzen zijn in het derde kwartaal opnieuw gestegen, nadat die in het tweede kwartaal al een nieuw record hadden bereikt. Dit meldt de Nederlandse…
Lees meerOp een onbewoond eiland, Ik heb zo wa- wa- wa- waanzinnig gedroomd en Als ik de baas zou zijn van het journaal. Iedereen kan ze…
Lees meerDe cyberaanvallen die Nederland de afgelopen maanden troffen, onder meer bij de politie, zijn een “wake-up call”, zegt directeur van het Nationaal Cyber Security Centrum…
Lees meerHet kabinet zoekt naar een manier om een noodwet op te tuigen om de migratiestroom in te perken. Voormalig VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra adviseert het kabinet…
Lees meerSchrijver Lale Gül heeft spijt van de toon die ze aanslaat in haar boeken, Ik ga leven en Ik ben vrij, en in eerdere columns…
Lees meerUit het Living Planet Report van het Wereld Natuur Fonds (WWF) blijkt dat het slecht gesteld is met de populatiegroottes van zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen…
Lees meerOnline gokken moet volledig aan banden worden gelegd. Dat vinden CDA en SGP. Den Haag staat sinds 2021 online casino’s officieel toe om toezicht te…
Lees meerDe steun voor de asielnoodwet brokkelt steeds verder af, nu de Eerste Kamer een motie heeft aangenomen waarin wordt gevraagd om een alternatief voor de…
Lees meer